Begge tilstår farsdrapet

TROMSØ (Dagbladet): De to 17 og 18 år gamle rømlingene var sultne og forkomne da de meldte seg for politiet i Kolding i Danmark. Politifolkene så at de sto og tok mot til seg i noen minutter før de gikk inn på stasjonen og tilsto drapet på faren til 17-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønnen til den avdøde 52-åringen og kameraten hans var på vill flukt gjennom Norden i rundt en uke før de meldte seg. Ungdommene har reist gjennom Norge, Finland, Sverige og Danmark mens de var etterlyste gjennom Interpol og siktet for drapet som ble begått på Reinøya.

Tok mot til seg

Politiet i Kolding har ikke satt seg inn i kriminalsaken, men de skjønte at det var de etterlyste guttene som sto på trappa i går ettermiddag.

- De sto utenfor en stund og diskuterte litt og motet seg opp før de kom inn og meldte seg, sier visepolitimester i Kolding Carl Poulsen.

Han forteller at begge guttene har tilstått å ha drept mannen på Reinøya. I avhøret skal de to ifølge Aftenposten ha insistert på at drapet ble gjort i fellesskap. - Det er ingenting som tyder på at dette har vært et uhell. Så langt virker det som en planlagt handling, sier visepolitikommissær Eivind Nørgaard i Kolding til avisa.

Politiet har ikke avhørt guttene om alle detaljene rundt drapet, men de blir framstilt for fengsling klokka 10 i dag. De ble i går kveld flyttet til et fengsel i byen Haderslev.

- Vi vet ikke så mye om det er som har skjedd her, men guttene har tilstått et drap på en mann. De var sultne og forkomne da de meldte seg. De hadde bare med seg en luftpistol i ryggsekken og en mobiltelefon. De hadde lite penger og var slitne, sier Poulsen.

Guttene har fortalt at de har kjørt gjennom Sverige til Göteborg i en Toyota som 18-åringen disponerte. Derfra har de tatt ferja over til Danmark. Videre har de reist med tog til København og vært der noen dager før de dro til Kolding i Jylland. Poulsen sier at de ikke har snakket noe om motivet for drapet.

Lokalbefolkningen i den lille bygda Børselv i Finnmark frykter at det er en familietragedie som ligger bak 17-åringens drap på sin egen far.

En rekke kilder har fortalt Dagbladet at 17-åringen - som flyttet fra Tromsø til Finnmark i 1988 - har hatt en svært vanskelig oppvekst med et meget konfliktfylt forhold til sin far. Moren har bodd et annet sted i landet under guttens oppvekst.

Levde isolert

Familien skal ha levd isolert, og 17-åringen har hatt få venner i nærmiljøet. Ungdom i bygda har blant annet fortalt at de ikke fikk lov til å slippe inn i familiens hus. 17-åringen har tidligere vært i politiets søkelys for et hytteinnbrudd i Porsanger. Etter det Dagbladet kjenner til, brøt han seg inn i hytta etter å ha blitt kastet ut hjemmefra midt på vinteren.

Han skal også ha bodd hos andre personer i bygda etter å ha blitt overlatt til seg selv. Ungdommer i bygda har også fortalt at de i den seinere tid har vært bekymret over 17-åringens atferd.

Natt til i dag satt 17-åringen og kameraten fengslet på politistasjonen i Kolding. De vil få oppnevnt advokat før de framstilles for fengsling i dag. Tre etterforskere fra Kripos reiser til Danmark på mandag. Politijurist Inger-Marie Landfald ved Vest-Finnmark politikammer regner med at guttene blir utlevert til norsk politi tirsdag.