Begge vant

BERLIN (Dagbladet): Sosialdemokratene og De grønne vant lokalvalget i Schleswig-Holstein. Men kristeligdemokraten Volker Rühe fra det skandalerammede partiet CDU kom også fra det politiske blodbadet med skinnet i behold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonsskandalen i CDU rammet ikke så hardt som de fleste hadde ventet. Rühe styrket i går sine sjanser til å ta over ledelsen i det kristeligdemokratiske partiet på landsbasis. Bare det å unngå en katastrofe var en triumf for CDU i går. Sosialdemokraten Heide Simonis sitter fortsatt trygt i ministerpresidentstolen i Kiel. Hennes egne feide inn med 43,1 prosent av stemmene, mens De grønne fikk 6,2 prosent - i henhold til de siste prognosene i går kveld. Tidligere forsvarsminister Volker Rühe hadde egentlig tenkt seg til Nord-Tyskland for å vinne en lekende lett seier over den rød-grønne koalisjonen, som lå elendig an på meningsmålingene da valgkampen startet. Men det som skulle bli et paradeløp, utviklet seg til tidenes mareritt.

Reddet skinnet

Finansskandalen i det kristeligdemokratiske partiet (CDU) begynte å rulle. Og hurtig ble det klart at Rühes oppgave først og fremst ville gå ut på å redde det som reddes kunne. Det klarte han. For et velgertap på under to prosent og et resultat på om lag 35 prosent av stemmene må betraktes som en triumf i et politisk landskap hvor målingsinstituttenes barometere vippet under 30-tallet.

Fornøyd SPD

Observatører hadde på forhånd fryktet at opprullingene omkring Helmut Kohl og hans kriminelle omgang med partipenger skulle få velgerne til å snu systemet og de demokratiske partiene ryggen. Spådommene ble i går gjort til skamme. Over 70 prosent gikk til urnene i Slesvig-Holstein. Når Heide Simonis og hennes kvinnedominerte regjering kan fortsette i delstaten, er det samtidig en triumf for forbundskansler Gerhard Schröder og hans like rød-grønne forbundsregjering. De tyske sosialdemokratene hadde nå bruk for et konkret bevis på at velgerne står bak dem. Derfor kunne heller ikke SPDs generalsekretær Franz Müntefering dy seg i går kveld: - Jeg hører de sier at CDU slapp unna valget i Slesvig-Holstein med et blått øye. Mitt syn er at de fikk to. En blåveis til partiet og en til Volker Rühe, uttaler han. For Volker Rühe selv betyr resultatet at han nå kan ta sikte på å bli ny leder for CDU på landsbasis under partiets krisemøte den 20. mars.

UAVGJORT: SPDs Heide Simonis og CDUs Volker Rühe etter delstatsvalget i Schleswig-Holstein.