Begge vekterne siktet

Politiet vekterne som førte verditransporten i Bærum ranet seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet har i ettermiddag formelt siktet de to vekterne som angivelig fikk sin pengetransport ranet i natt. Kriminalavdelingen ved Asker og Bærum politidistrikt tror ikke på vekternes forklaring om at de ble kapret.

Utbyttet skal være på omlag 10 millioner kroner. Det er foreløpig usikkert om politiet har fått kontroll på pengene.

- Vi har forlatt det vi gikk utfra. På ett eller annet tidspunkt i dag begynte vi å ane uro og snu i saken, sier politiinspektør Einar H. Aas på en pressekonferanse i kveld.

Politiadvokat Per Zimmer sier til Dagbladet.no at spesielt to momenter ved vekternes forklaringer fikk politiet til å ane uråd.

- For det første var forklaringene motstridende. Samtidig var de motstridende i forhold til objektive fakta i saken.

Zimmer vil ikke utdype hva disse objektive faktaene er, men etter det Dagbladet.no kjenner til, skal et av hovedmomentene være at ikke ett eneste av vaktselskapets mange alarmsystemer ble trigget under den fire timer lange ferden vekterne hevder å ha hatt med ranere i natt.

Utrolig forklaring

Vekterene har fortalt at en maskert mann satte seg inn i pengetransporten på Bekkestua og satt de to ut av spill ved å true dem med håndvåpen. 

Mens en mørk Audi med et ukjent antall ranere ombord fulgte etter, kjørte pengetransporten deretter den vanlige ruta.

De fortalte videre at de hadde blitt truet til å låse opp safer og forbigå andre sikkerhetstiltak.

De fortalte videre at den ene raneren skulle ha vært i direkte kontakt med vekteren og at han snakket østlandsdialekt med en mulig aksent.

Begge vekterne siktet

Forklaringene spriker

I dagens avhør har vekterne gitt så sprikende forklaringer at politiet nå mistenker dem for å selv ha hatt en sentral rolle i det som skjedde. 

Politiet tror rett og slett ikke at det dreier seg om et ran i det hele tatt.

- De er nå siktet for medvirkning til grovt tyveri. Informasjon om det som har skjedd og utbyttet er vi forsiktig med å gi på grunn av etterforskningen og på grunn av sikkerheten til vaktselskapet. Det er for tidlig å konkludere, sier Aas.

Tror flere var med

Vekterne - begge i 20-årene fra henholdsvis Oslo og Eiker - er begge ansatte i VaktService AS

- Vi kommer til å gjennomgå alt materiale når det gjelder overvåkingskamera, sier Aas.

Politiadvokat Per Zimmer sier til Dagbladet.no at det er naivt å tro at ingen andre også har vært med på tyveriet. Men understreker at de ikke har noen konkrete mistenkte.

Varslet selv politiet

Det var vekterne selv som varslet politiet om ranet ved klokken 01.25 natt til i dag.

<strong><b>SIKTER BEGGE VEKTERNE:</strong></b> Politiinspektør Einar H. Aas og politiadvokat Per Zimmer under pressekonferansen på Politihuset i Sandvika i kveld. Foto: Scanpix
SIKTER BEGGE VEKTERNE: Politiinspektør Einar H. Aas og politiadvokat Per Zimmer under pressekonferansen på Politihuset i Sandvika i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Vekterne skal ifølge politiet ha forklart seg motstridende på svært sentrale punkter når det gjelder hendelsesforløpet.

Ingen alarmer gikk

Et vesentlig moment som kastet mistanken over de to vekterne, er at de angivelig ble ført rundt på pengetransportruten i fire timer uten at noen av sikkerhetssystemene ble utløst.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, er det minst fire sentrale sikkerhetssystemer vekterne med enkelthet kunne ha trigget for å alarmere vaktsentralen om at de ble ranet. Disse systemene er av en slik natur at selv svært profesjonelle ranere umulig kunne vite om alarmen ble utløst eller ikke.

Blant annet gjelder dette den nøyaktige kjøreruten pengetransporten tok. Denne endres fra dag til dag, og overvåkes med GPS.

- Det at de kjørte i fire timer uten at noen av systemene ble utlyst er helt klart noe som fikk oss til å stusse, bekrefter politiinspektør Aas overfor Dagbladet.no.

Regner saken for oppklart

Selv om politiet foreløpig ikke vil gå ut med flere detaljer, kan ting tyde på at saken regnes som oppklart.

I en pressemelding fra VaktService AS - selskapet vekterne arbeider for - gratuleres politiet for å ha oppklart saken.

Vaktservice, som har arbeidet tett med politiet siden ransalarmen gikk i natt, antyder at deres egne sikkerhetsmedarbeidere og analyser av sikkerhetssystemene har medvirket til at deres egne vektere nå er siktet i saken.

Selskapet understreker at begge vekterne hadde tilfredsstillende vandel. 

Konsernsjef Heine Wang i VaktService svarer i kveld ikke sin telefon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer