Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsvalget 2017

Begge vil ha Hareide, men de har to vidt forskjellige måter å vise det på

Høyre og Frp har to ulike strategier for å forføre KrF.  

AVGJØRENDE VALG: Både Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) ønsker å unngå at Knut Arild Hareide og KrF bryter samarbeidet med borgerlig side etter valget i 2017. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
AVGJØRENDE VALG: Både Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) ønsker å unngå at Knut Arild Hareide og KrF bryter samarbeidet med borgerlig side etter valget i 2017. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): En statsminister, en finansminister og to partiledere står på taket på Universitetet i Stavanger og smiler bredt i høstsola.

Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) er på Vestlandet for å treffe aktører som jobber med omstilling og det grønne skiftet, før de skal avslutte dagen med et lukket møte om firepartisamarbeidet.

Samtidig som partilederne smiler bredt og vil vise fram alt de har fått til, kvesser KrF og Venstre knivene i forkant av budsjettforhandlingene - forhandlinger som i ytterste grad kan føre til regjeringskrise, dersom Venstre ikke får gjennomslag for sine klimakrav.

KrFs veivalg

Men det er ikke bare klimakrangelen mellom regjeringen og Venstre som truer samarbeidet.

Flere sentrale Ap-topper har sagt til Dagbladet at de tror på et regjeringsalternativ med Sp og KrF i 2017, og en rundspørring Dagbladet gjennomførte i august viser også at KrF-tillitsvalgte ønsker et samarbeid med Ap og Sp.

Knut Arild Hareide lovet å komme med en form for avklaring i dette spørsmålet på KrFs landsstyremøte 4. og 5. november, og det er liten tvil om at både Solberg og Jensen ønsker å beholde KrF på borgerlig side.

Men de har to ulike tilnærminger til problemstillingen.

Dagbladet har snakket med en rekke sentrale kilder rundt partilederne og deres respektive stortingsgrupper, og følgende strategier blir skissert:

Frp: Setter partiet først

For Frp er det ikke et alternativ å puse med KrF for å unngå at de skifter side. Frp sine interesser vil bli satt først for å sikre størst mulig oppslutning, og partiet vil ikke vike unna konflikter med KrF for å bevare husfreden. FrP har likevel både håp om og tro på at KrF vil bli værende, mye takket være motviljen mot Ap i store deler av KrFs grunnfjell.

Denne kompromissløse holdningen gjenspeiler seg også i budsjettforhandlingene med Venstre, hvor de ikke er villige til å fire en millimeter på den såkalte bilpakka i budsjettet.

Og dersom KrF skulle bestemme seg på landsstyremøte for å samarbeide med Ap, så vil ikke Frp fortsette budsjettforhandlingene med partiet, slo Frp's Roy Steffensen fast overfor Dagbladet i forrige uke.

Partileder Siv Jensen legger ikke skjul på at det er Frp's politikk som skal stå i sentrum.

- Vi skal både gjennomføre regjeringens politikk og vedtakene vi har fått på Stortinget, i hovedsak sammen de tre andre partiene, samtidig som jeg i valgkampen som Frp-leder skal synliggjøre hva vi vil kjempe for. Jeg mener dette er forenlig, sier Jensen til Dagbladet.

Høyre: Vil bevare samarbeidet
Høyre har en langt mer diplomatisk tilnærming enn regjeringspartner Frp. Partiets viktigste mål er å bevare samarbeidet mellom de fire partiene, og sikre Erna Solberg fire nye år som statsminister. Dette innebærer at de vil gå litt mer stille i dørene for å ikke støte fra seg KrF. En sentral kilde i Høyre understreker riktignok at dette er et lite krevende hensyn å ta, ettersom det er få sentrale saker som splitter de to partiene. En annen kilde mener at partiet er villige til å ofre noen stemmer for at samarbeidet overlever.

Samtidig skal det også være en liten frykt i partiet for at Frp skal provosere KrF i for stor grad.

Men til tross noen mørke skyer i horisonten, føler også Høyre seg relativt trygge på at KrF støtter Erna på bekostning av Jonas. Det skyldes blant annet en forventning om at når landsmøtet til Ap har talt - og en gang for alle avlyst støtte til blant annet kontantstøtten - så vil Høyre ha mer å tilby KrF enn Ap.

Statsminister Solberg beskriver Høyres tilnærming på følgende måte:

- Vi er nærmere KrF enn Frp. Vi er opptatt av «helheten», og at samarbeid og kompromisser er viktig for å få gjennomført politikken vår. Det gjør at det er noe forskjell i tilnærming. Høyre er også opptatt av primærstandpunkter, men det er uansett viktig at regjeringen leverer på løftene våre, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Lover avklaring

Men i tillegg til de to partilederne vil Hareide også måtte ta hensyn til sin egen grasrot. Som Dagbladet kunne fortelle i forrige uke, ønsker et flertall av KrFs fylkesledere å ta partiet inn i regjering. De foretrekker en regjering med KrF, Høyre og Venstre, men kan være åpen for samarbeid til venstre dersom førstevalget ikke lykkes. Et regjeringssamarbeid med Frp er derimot uaktuelt.

- Dette handler ikke om hvordan partiene opptrer, men politiske forskjeller. Forskjellene mellom oss og Frp er større, men det er ikke de siste ukenes utspill som vil avgjøre vårt valg. Landsstyret vil gi vår innstilling, og så er det opp til landsmøtet å fatte det endelige vedtaket, sier Hareide til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!