FUNNSTEDET: Først tre måneder etter øksedrapet ble Hans Rickard Strømner funnet ved dette skuret på Klemetsrud. Foto: BENJAMIN A. WARD
FUNNSTEDET: Først tre måneder etter øksedrapet ble Hans Rickard Strømner funnet ved dette skuret på Klemetsrud. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- Begge visste det var et tidsspørsmål før liket ble funnet

May Lene (21) og Aleksandra (22) prøvde å late som om ingenting hadde skjedd etter øksedrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet tror bestevenninnene May Lene Christiansen (21) og Aleksandra Østli Kjeve (22) var sammen om å planlegge drapet på Hans Rickard Strømner (23). Mens 21-åringen har tilstått overlagt drap, hevder venninnen at hun bare har vært med på å skjule liket og fjerne spor i etterkant.

Strømner ble funnet inpakket i en presenning og dumpet blant skrot og søppel bak et skur på Klemetsrud i Oslo  13. oktober. Christiansen har erkjent at hun tre måneder tidligere, om morgenen søndag 10. juli, drepte kjæresten med et dødelig øksehugg.

Etterforskerne mener venninnene har diskutert seg imellom å drepe Strømner - og at kvinnene i fellesskap bestemte seg for å fullføre planen.  

- Vi mener dette er noe som har vært tema mellom de to på et tidspunkt i forkant. Dette var ikke noe de gjorde på impuls eller fant på der og da, sier politiadvokat Kristin Rusland til Dagbladet.   

- Sterkt vennskap Venner beskriver de to siktede som svært nære venninner. De to lettet sjelden frustrasjon til andre, får Dagbladet opplyst, og venner sier de to bare delte sine mest personlige tanker med hverandre.    

- De to var veldig «close». Om May Lene betrodde seg til noen, var det til den siktede venninna (22), sier en felles venn.

Også 22-åringens forsvarer Benedict de Vibe, beskriver vennskapet som nært.

- Hun er en meget, meget lojal venninne av Christiansen. Det har vært et sterkt og godt vennskap, sier han.

22-åringen har forklart at hun drapsnatten sov over i stua hjemme hos kjæresteparet,  etter å ha blitt invitert på middag til Strømner og Christiansen. Østli Kjeve hevder hun lå og så på tv da hun plutselig så Christiansen hente ei øks og gå inn på soverommet igjen. Der hørte hun at øksa ble brukt.  

- Da øksa plutselig dukket opp, ble hun veldig overrasket, sier de Vibe. 

Da drapet var et faktum, så 22-åringen det som nødvendig å hjelpe til, og slo helt fra seg å varsle politiet. 

BEKYMRING: Venner og familie hang opp plakater og arrangerte private «letaksjoner» før det ble klart i forrige uke at 23-åringen var drept. Foto: OLIVER ORSKAUG
BEKYMRING: Venner og familie hang opp plakater og arrangerte private «letaksjoner» før det ble klart i forrige uke at 23-åringen var drept. Foto: OLIVER ORSKAUG Vis mer

- Det ble uaktuelt, sier advokaten.

I stedet ble hun med på å skjule drapet.

Lagde avtale Sammen vasket kvinnene boligen for blod, pakket liket inn i plast og kjørte det til Klemetsrud. Etterpå diskuterte de den uunngåelige politietterforskningen og inngikk en avhørspakt. 

- Etter at de hadde dumpet liket, ble de enige om at når den tida kom, skulle min klient vente med å si noe i avhør fram til hun fikk vite at May Lene hadde forklart seg om det som hadde skjedd. Det var avtalen, sier de Vibe. 

I de tre månedene det tok før liket ble funnet, gikk kvinnene på jobb som normalt, Christiansen som skogsarbeider for Oslo kommune og Østli Kjeve som personlig assistent i en bolig for eldre og funksjonshemmede. 22-åringen skal ikke ha hatt fravær én eneste dag fra jobb.

Samtidig tok Strømners stadig mer bekymrede familiemedlemmer og venner kontakt med Christiansen for å samle opplysninger om forsvinningen. 21-åringen serverte hele tiden en historie om at hun hadde kastet 23-åringen ut av huset 9. juli, og at det var det siste de to kvinnene hadde sett til ham.

- Det virker som de har levd i ei slags boble etterpå. De prøvde så godt de kunne å late som om ingenting hadde skjedd. Men det har nok vært ei tung tid, særlig siden begge skjønte at det bare var et tidsspørsmål før liket ble oppdaget og at sporene da ville lede politiet til dem, sier forsvareren til Dagbladet.

Da to unge jenter, som luftet hunder for Foreningen for omplassering av dyr, fant liket  var det gått over tre måneder etter drapet. Kripos måtte ta i bruk DNA-prøver og tannlegejournaler for å identifisere levningene. Da var i praksis spillet over for kvinnene bak likdumpingen.

- Omstendigheter på alle fronter begynte å peke mot disse to kvinnene, fortalte politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet tidligere denne uka.

Sist fredag ble de to venninnene pågrepet og siktet for drapet.

- Fant ingen annnen løsning Etter først ha nektet all kjennskap til drapet i det første avhøret, erkjente Christiansen ugjerningen på lørdag.

Hun nekter ennå straffskyld, fordi hun hevder hun har vært  utsatt for langvarig fysisk og psykisk vold fra avdøde, og at hun ikke så noen annen utvei enn drap.

PÅBEROPER SEG NØDVERGE: May Lene Christiansen har tilstått at hun planla og gjennomførte drapet på Strømner, men nekter straffskyld. Foto: Henrik Arneberg
PÅBEROPER SEG NØDVERGE: May Lene Christiansen har tilstått at hun planla og gjennomførte drapet på Strømner, men nekter straffskyld. Foto: Henrik Arneberg Vis mer

- Hun tenkte fram og tilbake på hvordan hun skulle komme seg ut av situasjonen. Til slutt så hun seg nødt til å foreta denne drapshandlingen. Dette har vært en modningsprosess. Hun fant ikke noen annen løsning, sa advokat Ole Petter Drevland, 21-åringens forsvarer, til Dagbladet i går.

- Tungt Flere av Hans Rickard Strømners venner som Dagbladet har snakket med, reagerer kraftig på at Christiansen hevder hun handlet i nødverge. 

- Jeg synes det er rart at hun ikke kontaktet politiet. Da kunne hun fått beskyttelse om det var så ille som hun sier. Hun var dessuten i jobb, det var ikke som om han holdt henne fanget. Det er utrolig tungt å lese alt det negative om Richard: Det er han som er drapsofferet her. Jeg kjente ham som en utrolig fin gutt, sier ei barndomsvenninne.

Nye avhør av venner Venner av både offeret og Christiansen skal nå i nye avhør med Kripos for å kartlegge om det er hold i påstandene om vold og psykisk «terrorisering» i kjæresteforholdet.  

- Dette er informasjon vi skal ettergå så godt det lar seg gjøre. Det er blant annet derfor vi nå på nytt kaller inn en del vitner  som ble avhørt i dagene før kvinnene ble pågrepet, bekrefter politiadvokat Rusland.

Hun vil ikke gå i detalj om motivet, men mener det er få scenarioer som kvalifiserer til «preventiv nødverge».

- Det skal veldig mye til, sier Rusland.