Begge vognene i brann

LILLESTRØM (Dagbladet): Mens brannvesenet ser ut til å få kontroll over brannen i den ene tankvogna, har den andre vogna tatt fyr. De svenske ekspertene jobber på spreng for å tømme den ene tankvogna for propan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De svenske ekspertene har nå klart å starte en kontrollert avbrenning, en såkalt fakling i den brennende tankvogna. De har klart å etablere to fakler i tillegg til den ukontrollerte utbrenningen, men det tømmingen vil trolig ta lengre tid enn først antatt. Nå tror redningsledelsen at tanken først kan være tømt i 20-tida i kveld. Ekspertene vil fylle nitrogen inn i tankene for å dempe eksplosjonsfaren, men faren er ikke over før tanken er tom.

Ny brann

Det er oppstått brann i den andre tankvogna som hittil ikke har tatt fyr. Ifølge brannvesenet står det en liten stikkflamme ut av vogna.

- Det verste scenariet er at stikkflammen slokker og vi får en utblåsning, sier varabrannsjef Fred Øystein Andersen til Dagbladet.

Brannmannskapene har ikke mulighet til å undersøke denne vogna før brannen i den første er slokket. Tappekran og rørsystem er delvis ødelagt på vogna. Den har gravet seg dypt ned i grusen.

De svenske gassekspertene har nå to alternativer: Enten forsøke å fakle opp også denne tanken, eller tømme gassen over i en annen tank. Det står en tankvogn klar på Alnabru som er klar til å rykke ut.

Stor eksplosjonsfare

Det er fortsatt stor eksplosjonsfare selv om det hersker en viss optimisme på Lillestrøm og Rælingen. Evakueringen vil vare hvertfall fram til i morgen.

- Det er en utrolig lettelse at det ser ut som om brannen nå er under kontroll, sier ordfører i Skedsmo Andres Hamnes.

Men han understreker at ingen får flytte hjem før det er 100 prosent trygt.

ILDSØYLER: To gigantiske ildsøyler brenner av propan fra godstoget.