LØSLATES KANSKJE: Leslie Van Houten var 19 år da hun, som en del av Charles Mansons morderiske sekt, deltok under drapent på La Bianca-ekteparet i Los Angeles. Nå kan hun bli løslatt. Foto: Stan Lim / Los Angeles Daily News via AP / NTB scanpix
LØSLATES KANSKJE: Leslie Van Houten var 19 år da hun, som en del av Charles Mansons morderiske sekt, deltok under drapent på La Bianca-ekteparet i Los Angeles. Nå kan hun bli løslatt. Foto: Stan Lim / Los Angeles Daily News via AP / NTB scanpixVis mer

Begikk bestialsk drap for Charles Manson da hun var 19. Etter 50 år kan hun bli løslatt

Leslie Van Houten søker om prøveløslatelse for 22. gang.

Leslie Van Houten var bare 19 år gammel da hun var med på å drepe Leno LaBianca og hans kone Rosemary i deres hjem i Los Angeles i 1969.

Drapet var en del av de sju drapene Charles Mansons beryktede sekt fikk gjennomført i sin «rasekrig» i løpet av noen augustnetter i 1969.

Bestialsk drap

Drapet på La Bianca-familien var svært bestialsk. Under sin forklaring i rettssalen forklarte Van Houten at hun holdt Rosemary nede mens sektmedlemmet Charles «Tex» Watson knivstakk mannen. Etter at han også hadde knivstukket Rosemary ga han kniven til Van Houten, som under vitneforklaringen sa hun knivstakk kvinnen minst 14 ganger til.

«Jeg tok opp en av knivene, og Patricia hadde en kniv. Vi begynte å stikke og kutte opp dama», forklarte Van Houten.

Etter at ekteparet var drept ble ordet «WAR» risset inn på magen til Leno LaBianca.

Van Houten var det yngste medlemmet av Mansons morderiske sekt, som ofte ble omtalt som en familie.

I åra som har gått har Van Houten søkt om prøveløslatelse hele 21 ganger, og blitt avvist alle gangene. Men hun gir ikke opp, og søkte nylig igjen.

Anbefaler prøveløslatelse

Og nå anbefaler en løslatelseskomité i California at hun blir innvilget prøveløslatelse, skriver Reuters. Innstillingen skal nå gjennomgås på et høyere administrativt nivå, og om den går gjennom der, havner den på guvernørens bord.

Dette er tredje gang løslatelseskomiteen har anbefalt at Van Houten får innvilget prøveløslatelse. Ved de to første anledningene har guvernør Jerry Brown nektet å løslate henne, og dermed sitter hun fremdeles i fengsel.

Siden forrige gang hun fikk søknaden avvist har Jerry Brown blitt avløst som guvernør av Gavin Newsom, som sannsynligvis vil få Van Houtens skjebne i sine hender.

Van Houtens forsvarer, Rich Pfeiffer, mener det vil være vanskeligere for Newsom å blokkere en prøveløslatelse enn det var for Brown.

Pfeiffer var fornøyd med at løslatelseskomiteen la vekt på at Van Houten tok «fullt ansvar» for sin rolle i drapene.

- Hun valgte å følge Manson. Hun valgte å høre på ham. Og hun erkjenner det, sier Pfeiffer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Da Brown sist blokkerte Van Houtens prøveløslatelse anerkjente han at hun hadde vært svært ung da hun begikk drapene, at hun blir beskrevet som en mønsterfange og at hun hadde blitt misbrukt av Manson.

Likevel mente Brown at hun ga Manson for mye av skylden for drapene. I 2016 omtalte han også en løslatelse av Van Houten som en «uakseptabel fare for samfunnet», ifølge Rolling Stone.

Van Houten ble opprinnelig dømt til døden for drapene, men i en tredje rettsrunde fikk hun livstidsstraff.

Ville starte rasekrig

Drapene Van Houten er dømt for ble begått få dager etter at «The Manson Familiy», som Mansons sekt ble omtalt, gjennomførte et annet brutalt drapsraid.

8. august 1969 ba Manson sine mest lojale følgere om å dra til huset til regissør Roman Polanski og hans gravide kone Sharon Tate. Medlemmene ble bedt om å drepe alle i huset.

26 år gamle Tate og fire av hennes venner ble drept.

Manson var overbevist om at en voldsom rasekrig, der de svarte ville gjøre opprør mot de hvites overherredømme, var i emning. Krigen kom til å ende med den hvite rases utslettelse. Denne troen var også bakgrunnen for at Manson fikk sin følgere til å drepe. Hans mål var å starte en rasekrig han kalte «Helter Skelter», en betegnelse han tok fra Beatles-sangen med samme navn.

Sekten han ledet holdt til på en gård utenfor Los Angeles, der de levde i et fellesskap, brukte narkotika og deltok i orgier.

Ingen vet helt sikkert hvor mange drapsofre Manson og hans nære medhjelpere har på samvittigheten, men politi og påtalemyndigheten tror at det kan være så mange som 45.

Det har blitt bevist at Manson-familien begikk sju drap i Los Angeles-området. Manson begikk ingen av drapene selv, men instruerte «familie»-medlemmene til å ta liv.

Etter drapene etterlot de seg kryptiske beskjeder, skrevet i blod.

Ingen løslatt så langt

Så langt har ingen av personene som ble dømt for å ha vært involvert i Tate-drapene eller La Bianca-drapene blitt løslatt fra fengsel.

Sharon Tates søster sier at hun overhodet ikke er enig i løslatelseskomiteens avgjørelse om at Van Houten bør prøveløslates.

- Jeg må bare håpe og be at guvernøren tar den rette avgjørelsen, sier Debra Tate.

Charles Manson selv døde i november 2017, 83 år gammel.