- Begikk krigsforbrytelser i Jenin

Uskyldige ble henrettet og fanger ble utsatt for tortur. Hus ble jevnet med jorden mens det var folk i dem. Beleiringen av Jenin var helvete på jord, ifølge Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International retter en bredside mot statsminister Ariel Sharon i en rapport som ble offentliggjort i dag.

- Det er klare bevis på at noen av handlingene som ble begått av den israelske hæren, var krigsforbrytelser, sier Amnesty.

«Israel begikk krigsforbrytelser, inkludert vilkårlige henrettelser, i Jenin og Nablus», heter det i rapporten «Beskyttet mot gransking -

Den israelske hærens overgrep i Israel

».

Men den israelske regjeringen er ikke alene om å begå krigsforbrytelser. I juli sa Amnesty at selvmordsbomberne, som gjør stadig dreper sivile og uskyldige, begår forbrytelser mot menneskeheten. Statsminister Ariel Sharon hevder at aksjonene ble gjennomført i selvforsvar. Mange av selvmordsbomberne har kommet fra nettopp Jenin og Nablus.

Lot de skadde lide

Likevel beskylder Amnesty Israel for tortur, summariske henrettelser, generelt dårlig behandling av fanger og ødeleggelser av uskyldige menneskers hjem. Flere hus skal ha blitt lagt i ruiner mens det fremdeles befant seg folk innendørs.

I tillegg hindret israelske soldater at palestinerne fikk medisinsk hjelp. Ambulanser ble stoppet, humanitære organisasjoner fikk ikke slippe til, og skadde ble utsatt for voldsomme lidelser når de ble liggende i gatene i dagesvis. Også døde ble liggende i gatene uten at soldatene gjorde noe.

Tilfeldige palestinere som befant seg på feil sted til feil tid, ble grepet tak i og brukt som levende skjold når palestinske hus skulle ransakes.

Amnesty beskylder myndighetene for ikke å ta forbrytelsene alvorlig og for ikke å stille de ansvarlige til ansvar.

- Til nå har israelske myndigheter mislykkes i sitt ansvar for å stille overtrederne mot menneskerettigheter til ansvar, skriver Amnesty.

Menneskerettighetsorganisasjonen har intervjuet mange palestinske innbyggere i de to byene. I tillegg har de gått gjennom offentlige registre, sykehusinnleggelser og andre kilder som forteller noe om de israelske bevegelsene i området. Allerede i mai sendte Amnesty en liste over påståtte overgrep til israelske myndigheter og ba om en kommentar.

Dét har de ennå ikke fått.

«Gjemmer seg i ambulanser»

Israelerne rettferdiggjør aksjonene og sier at palestinske terrorister bevisst gjemmer seg i boligområder og i ambulanser når kamphandlingene pågår. De mener at under halvparten av palestinerne som ble drept, var uskyldige. Resten var krigere, ifølge avisa Jerusalem Post.

Nobelpris-vinner Shimon Peres advarer mot å legge for stor vekt på rapporten fra Amnesty.

- Amnesty er en organisasjon som kjemper for en bedre verden, men de er ikke dommere, sier han ifølge AP.

Amnesty slår tilbake og mener at den israelske generalen Shaul Mofaz, som blir ny forsvarsminister denne uka, kan bli tiltalt for krigsforbrytelser.

HENRETTELSER OG TORTUR: - Det er klare bevis på at noen av handlingene som ble begått av den israelske hæren, var krigsforbrytelser, sier Amnesty.