BER OM FIRE UKER: Politiadvokat Torje Arneson ønsker å varetektsfenglse den drapssiktede 38-åringen i fire uker.  Foto: Christian Roth Christensen   /  Dagbladet
BER OM FIRE UKER: Politiadvokat Torje Arneson ønsker å varetektsfenglse den drapssiktede 38-åringen i fire uker. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Begjærer fire uker i varetekt for drapsiktet 38-åring

Tingretten har besluttet at fengslingsmøtet skal holdes for lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): - I begjæringen har vi bedt om å varetektsfengsle den siktede i fire uker, sier politiadvokat Torje Arneson til Dagbladet.

38-åringen som er siktet for forsettelig drap på 12 år gamle Kristin Juel Johanessen i 1999, blir i dag fremstilt for varetektsfengsling i Tønsberg tingrett. Politiet begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet på grunn av fare for bevisforspillelse, og har av tingrettens dommer, Siv Morrow, fått mehold. 

Dommeren viste til dommen fra i 2001, som påpekte at det var vanskelig for vitner å skille mellom egne erfaringer og det de hadde lest i mediene, fordi saken fikk så stor oppmerksomhet.

- Denne saken hadde stor medieoppmerksomhet i 2001, og det har den også den dag i dag. Det skal gjøres mange nye vitneavhør, og bevsiforspillelsesfaren gjør at fengslingsmøtet vil gå for lukkede dører, sier Morrow

- Familien har fått sove i natt Mannen har hele tiden bedyret sin uskyld, og det gjør han fortsatt, ifølge sin advokat Søren Hellenes.

- Han stiller seg uforstående til pågripelsen, sier Hellenes til Dagbladet.

- Familen håper at politiet får det som de vil, og at den siktede blir varetektsfengslet i fire uker. Det vil gi gi politiet muligheten til å jobbe målrettet med etterforskningen, sier familen Johannessens bistandsadvokat Astri Aas-Hansen ved Elden advokatfirma.

Hun fikk en telefon fra Kristins far, Roar Juel Johannessen, rett etter at politiet hadde ringt han og informert om pågripelsen.

- Han virket skjelven, men fattet da jeg snakket med han på telefon. De har også hatt et ønske om at fengslingsmøtet går for lukkede dører, sier Aas-Hansen.

Dømt, frikjent og siktet igjen
I 2001 ble mannen i en alder av 23 år i Larvik tingrett dømt for drapet på 12 år gamle Kristin. 

Den første DNA-rapporten indikerte da at et hårstrå som ble funnet på hennes venstre skulder stammet fra noen i hans familie. 

Men før ankesaken skulle opp for lagmannsretten, viste nye prøver at hårstrået kom fra en kvinne. Fra hvem var uvisst.

VIL HA FIRE UKER: Fra venstre bistandsadvokat Astri Aas-Hansen, Per Oskar Rønningen - etterforskningsleder Larvik politistasjon og politiadvokat Torje Arneson Foto: Christian Roth Christensen /  Dagbladet
VIL HA FIRE UKER: Fra venstre bistandsadvokat Astri Aas-Hansen, Per Oskar Rønningen - etterforskningsleder Larvik politistasjon og politiadvokat Torje Arneson Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hårfunnet på den avdøde jenta hadde da blitt analysert i både Norge, Østerrike og Tyskland, og på bakgrunn av dette trakk statsadvokat Petter Sødal saken, og mannen ble tilkjent 500 000 kroner i erstatning.

Nye analyser Bakgrunnen for pågripelsen i Kristin-saken er nye og bedre DNA-analyser som knytter den siktede til drapet, opplyste politiet på en pressekonferanse torsdag.

 -Det er nye, bedre og mer avanserte analysemetoder har gjort det mulig. Metodene gjør det mulig å innhente en full DNA-profil. Analysen er gjort ved Folkehelseinstituttet i Oslo, opplyste politiet på pressekonferansen.

FENGSLINGSMØTE:Fengslingsmøte Larvik. Den 38 årige mannen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen fremstilles i dag kl 12.00 i Larvik. Foto: Christian Rooth Christensen   /  Dagbladet
FENGSLINGSMØTE:Fengslingsmøte Larvik. Den 38 årige mannen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen fremstilles i dag kl 12.00 i Larvik. Foto: Christian Rooth Christensen / Dagbladet Vis mer