TERRORSIKTET: Mannen i førtiårene ble pågrepet på sin hjemmeadresse etter at PST i går aksjonerte.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
TERRORSIKTET: Mannen i førtiårene ble pågrepet på sin hjemmeadresse etter at PST i går aksjonerte. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Begjærer fire uker i varetekt for terrorsiktet mann fra Østfold

Er tidligere dømt for medvirkning til drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den terrorsiktetde mannen fra Østfold som ble pågrepet etter en koordinert politiaksjon sittter nå i fengslingsmøte.

Mannen ble pågrepet etter at PST i samarbeid med flere politidistrikt i går tidlig gikk til aksjon mot to personer.

To siktelser En mann av tsjetsjensk opprinnelse ble arrestert i en bydel øst i Oslo. Samtidig ble en norsk statsborger med pakistansk opphav arrestert i Fredrikstad.

Begge er siktet etter straffelovens paragraf 147d - deltakelse og støtte til en terrororganisasjon.

- Av hensyn til den videre etterforskning kan jeg ikke bekrefte mer enn at vi har pågrepet to personer, og at PST mener dette er en svært alvorlig sak, har informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste sagt til Dagbladet.

Politiet ønsker fire uker i varetekt for den terrorsiktede mannen i førtiårene.

Knyttes til krigshandlinger Dagbladet skrev i dag at mannen tidligere er dømt til flere års fengsel for medvirkning til drap på 90-tallet

Dagbladet får bekreftet av PST at de mener å ha bevis som knytter mannen til krigshandlinger i Midtøsten. Da mannen ankom tingretten i dag så mannen relativt fortumlet ut. 

Tsjetsjeneren er også siktet for å ha vært i Syria eller Irak, og for å ha deltatt i krigshandlinger sammen med Den islamske stat.

- Nekter straffeskyld Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for mannen i 40-åra. Advokaten er også forsvarer for hans 24 år gamle sønn som neste uke sitter terrortiltalt i Oslo tingrett.

Mannen er foreløpig ikke avhørt. Først tirsdag vil avhørene av ham starte.

- Min klient nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Elden.

Da Dagbladet tok kontakt med familien til mannen i førtiårene var de sjokkert over pågripelsen, men de ønsker ikke å kommentere saken.