VIL LUKKE DØRENE: Aktoratet i saken vil lukke dørene av hensyn til etterforskningen av faren til tiltalte. I midten politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff, t.h. statsadvokat Geir Evanger, t.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VIL LUKKE DØRENE: Aktoratet i saken vil lukke dørene av hensyn til etterforskningen av faren til tiltalte. I midten politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff, t.h. statsadvokat Geir Evanger, t.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Begjærer lukkede dører under terror-rettssaken

Den fengslede faren til tiltalte skal forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: I 14-tida er det klart at aktoratet ikke når fram med sin begjæring. Faren forklarer seg dermed med presse og tilhørere til stede.

(Dagbladet): Aktoratet begjærer lukkede dører når faren til den tiltalte 24-åringen skal forklare seg, under terror-rettssaken som pågår i Oslo tingrett.

- Vi kan ikke ta sjansen på at faren sier noe av interesse for den pågående etterforskningen, sier statsadvokat Geir Evanger til pressen på stedet.

Får aktoratet rettens medhold, får verken pressen eller andre tilhørere være til stede i rettssalen under farens forklaring.

Faren til den 24-årige tiltalte fra Fredrikstad ble i forrige uke fengslet i fire uker, delvis i full isolasjon, siktet for å ha sluttet seg i Den islamske stat (IS) i Syria. Han ble på 90-tallet dømt for medvirkning til drap.

24-åringen selv er tiltalt for såkalt terrorforbund - for å ha arbeidet for å skape frykt i den syriske befolkningen og styrte Assad-regimet, gjennom medvirkning i IS og al-Qaida-allierte Al-Nusra-fronten. Saken pågår i ei drøy uke.

En representant for pressen vil protestere mot lukkebegjæringen. Deretter vil retten ta stilling til spørsmålet.

Seinere i dag skal Ubaydullah Hussain, talsmann for Profetens Ummah, stille som vitne. Han ble i går frikjent for å ha oppfordret til terror, men dømt for trusler, i Borgarting lagmannsrett. Han er innkalt fordi den tiltalte 24-åringen har hatt kontakt med organisasjonen.

TERRORTILTALT: En 24-årig mann fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund samt for å ha rekruttert folk til en terrororganisasjon. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
TERRORTILTALT: En 24-årig mann fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund samt for å ha rekruttert folk til en terrororganisasjon. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer