Begjærer samboerparet bak TA Invest konkurs

- Eneste muligheten til å få oversikt over de investeringene, sier sparere.

SIKTET: Eva-Karin Haugen (51) er siktet for grovt underslag i TA-Invest-saken. Foto: Privat
SIKTET: Eva-Karin Haugen (51) er siktet for grovt underslag i TA-Invest-saken. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Investorene i verdipapirfondet TA Invest har vedtatt å fremme konkursbegjæring mot samboerne bak fondet.

- En konkursbegjæring mot hver av de to er den eneste muligheten til å få oversikt over de investeringene de to har gjort, slik at vi kan få en ordnet avvikling av TA Invest. Uten en konkurs ville det ha blitt et slagsmål mellom de over 300 innskyterne om verdiene i fondet, sier Hasse Bergstrøm til NTB. Bergstrøm er valgt til formann i medlemsstyret til TA Invest.

BEGJÆRER KONKURS: Aksjesparer i klubben TA Invest, Hasse Bergstrøm. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
BEGJÆRER KONKURS: Aksjesparer i klubben TA Invest, Hasse Bergstrøm. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Samboerparet Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugen fra Frogner i Oslo ble i forrige uke varetektsfengslet, siktet for brudd på verdipapirloven etter at en rekke av investorene anmeldte paret for bedrageri. De ble også anmeldt av Kredittilsynet som mener at virksomheten de har drevet, er i strid med loven om verdipapirfond.

500 millioner

Oslo-politiet har satt i gang en omfattende etterforskning av saken. Politiet har satt revisorer på jobben med å gå gjennom de dokumentbeslagene som er foretatt, for å kartlegge pengestrømmen i verdipapirfondet.

- Det viktigste for oss nå er å finne ut hvor mye penger investorene har innbetalt og hvor pengene har tatt veien, sier politiadvokat Christian Stenberg i Oslo-politiet til NTB.

Stenberg sier at samboerparet til medlemmene har rapportert verdier i fondet for bortimot 500 millioner kroner.

SIKTET 2: Per Sten Andersen (69) er også siktet for grovt underslag i TA-Invest-saken. Foto: Privat
SIKTET 2: Per Sten Andersen (69) er også siktet for grovt underslag i TA-Invest-saken. Foto: Privat Vis mer

- Men vi vet ikke hvor mye medlemmene har investert, sier Stenberg.

Lånte penger

Ifølge flere medier skal medlemmene ha skutt inn flere hundre millioner kroner i fondet. Investeringene fra hvert enkelt av medlemmene i fondet skal beløpe seg fra noen hundre tusen til 50 millioner kroner. Flere medlemmer skal ha brukt familieformuer, arv, tatt opp lån og pantsatt sine boliger for å kunne investere i fondet. Disse risikerer å måtte gå fra hjem og grunn hvis det viser seg at fondet har hatt store tap, noe som ikke er usannsynlig i samband med finanskrisen og medfølgende porteføljetap.

Kjøpte leiligheter
JOBBER MED Å FINNE PENGER: Steinar Øyhaugen er sammen med Hasse Bergstøm og tre andre valgt av sparerne for å jobbe med å finne millionverdiene. Her hjemme i Horten. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
JOBBER MED Å FINNE PENGER: Steinar Øyhaugen er sammen med Hasse Bergstøm og tre andre valgt av sparerne for å jobbe med å finne millionverdiene. Her hjemme i Horten. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

I 2007 var både Andersen og Haugen oppført med null formue i skattelistene. Paret skal ha investert store summer i kjøp av leiligheter i Oslo, Trondheim og Brasil.

Politiadvokat Stenberg bekrefter at paret har hjemmel til flere eiendommer blant annet i Oslo og Trondheim. I det siste tilgjengelige regnskapet for samboerparets eget eiendomsselskap skal det være bokført eiendommer for over 50 millioner kroner. Dette er eiendommer som medlemsstyret i fondet mener kan tilføre et konkursbo penger til fordeling blant investorene.

Aksjespareklubb
- IDEALISTISK BASIS: I et brev til medlemmene skrev samboerparet at de drev spareklubben på idelistisk basis. Foto: Faksimile
- IDEALISTISK BASIS: I et brev til medlemmene skrev samboerparet at de drev spareklubben på idelistisk basis. Foto: Faksimile Vis mer

Den juridiske statusen til TA Invest er usikker og uavklart. Samboerparet begynte med TA Invest som en aksjespareklubb for venner og bekjente i 1996. Senere har klubbens virksomhet vokst og blitt utvidet slik at Kredittilsynet definerer virksomheten som et verdipapirfond. Denne virksomheten skal, ifølge Kredittilsynet, ha vært drevet på en ulovlig måte. Det er også bakgrunnen for anmeldelsen fra Tilsynet, som førte til at paret i forrige uke ble arrestert og siktet for brudd på verdipapirbestemmelsene. (©NTB)