Begjært fengslet

Politiet har begjært den drapsmistenkte 35-åringen fengslet. Det kan bety at de har matchende DNA-prøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapsmistenkte 35-åringen satt fortsatt i spesialcella i morges. Ifølge Expressen har politiet i retten nå begjært mannen fengslet for drapet på utenriksminister Anna Lindh.

Begjæringen ble levert til Stockholms tingrett i formiddag. Mannen begæres fengslet skjellig mistenkt for mord. Det er den svakeste graden av mistanke. Dersom tingretten fengsler 35-åringen, gir det politiet ytterligere en uke å samle inn bevis.
Tingrettens avgjørelse kan ankes til hovretten. Dersom bevisene vurderes som for dårlige, blir mannen satt fri.

Forhandlingene kommer ikke i gang før i ettermiddag, tidspunktet er ikke bestemt.
– Jeg er ikke overrasket, og jeg har en viss forståelse for at statsadvokaten vil ha mer tid på seg, sier mannens advokat Gunnar Falk til Aftonbladet.

Begjæringen betyr at politiet mener de har gode nok beviser til å fortsette etterforskning med sikte på å stille ham for retten for drapet.

Expressen melder at 35-åringen fortsatt befant seg på spesialcella på Kronobergshäktet ved sekstida i morges. Statsadvokat Agneta Blidberg hadde frist innen klokka 12 i dag på å bestemme seg for om politiet har gode nok beviser mot mannen. Bare en håndfull personer vet om DNA-sporene på capsen som ble funnet utenfor NK stemmer overens med den drapsmistenktes prøver. DNA-match er ikke nødvendigvis den endelige spikeren i kista for 35-åringen, som benekter enhver befatning med drapssaken. Dersom politiet i tillegg ikke finner spor etter Anna Lindh på capsen, må politiet heller satse på kniven eller jakka som ble funnet på åstedet. Disse DNA-prøvene vil ta flere uker.

Politiet har sannsynligvis både vitneutsagn og andre bevis som kan få mannen varetektsfengslet, men et DNA-bevis vil virke veldig overbevisende i retten.

- Selv om DNA-profilen ikke skulle stemme er jeg overbevist om at vi har så mye at det er nok til å få ham fengslet, sa en politikilde til Aftonbladet.

Venter kaos

Allerede i går kveld begynte de første prominente gjestene å komme til Stockholm. Rundt 1300 gjester fra hele verden er ventet til dagens minnehøytidelighet i Stadshuset i Stockholm. USAs utenriksminister Colin Powell måtte melde avbud til å ta farvel med sin gode venn, på grunn av orkanen Isabels herjinger.

Det er fullt flyforbud over Stockholm i dag, og sikkerhetsforanstaltningene er enorme. Det er når alle de høye kvinner og herrer skal forlate byen at kaoset er ventet.

Store deler av Stockholms sentrum er sperret av, politibåtene patruljerer sjøen utenfor det staselige Stadshuset.

252 journalister har søkt om akkreditering til å dekke begivenheten som begynner klokka 11. Mens statsoverhodene og mange andre minnes utenriksminister Anna Lindh, avgjøres første runde av den 35 år gamle drapsmistenktes skjebne i retten.

Minnestunden blir direkteoverført på NRK 1 fra klokka 10.50 i formiddag.

BEGJÆRT FENGSLET: Begjæringen ble levert i formiddag og kan bety at politiet har matchende DNA-prøver.