Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus fengsles

Begjærte seg løslatt - fengsling ferdig på fem minutter

I dag blir det klart om de sakkyndige finner Philip Manshaus (22) tilregnelig eller ei.

SMILER: Philip Manshaus fremstilles for forlenget varetekt i Oslo tingrett kl,. 9.15 i sal 130. Samme dag avleverer de rettssakskyndige sin rapport om tilregneligheten til Manshaus. Rapporten skulle opprinnelig vært innlevert 7. november, men ble utsatt. Vis mer

Mandag morgen ble terror og drapssiktede Philip Manshaus (22) framstilt for fengsling i Oslo tingrett. Siden han ble pågrepet etter angrepet på Al-Noor-moskeen og drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17) 10. august, er han gjentatte ganger blitt fengslet for fire uker om gangen.

Rettsmøtet varte i omkring fem minutter. Manshaus ankom retten, viste nazihilsen - som han har gjort i de andre rettsmøtene - og begjærte seg løslatt.

Han opplyste videre at han ikke ønsker å svare på spørsmål fra verken aktoratet eller dommeren og at han står ved sin forklaring i politiavhør.

Politiadvokat Hilde Strand, som la ned påstand om fem ukers varetekt, forteller til Dagbladet at politiets begrunnelse er gjentakelsesfare.

- Det har siden forrige fengsling ikke framkommet opplysninger som gir grunn til å endre vår vurdering av mistankegrunnlaget. Han har erkjent de forholdene han er anklaget for. Og det er heller ikke noen endringer så lang vi kan se når de gjelder opplysninger som danner grunnlaget for gjentakelsesfaren, sier Stand.

En kjennelse fra retten er ventet i løpet av dagen.

I RETTEN: Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) møter på ny i Oslo tingrett. Her med sine forsvarere, Audun Beckstrøm og Unni Fries. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I RETTEN: Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) møter på ny i Oslo tingrett. Her med sine forsvarere, Audun Beckstrøm og Unni Fries. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Sentral erklæring

I dag vil også den sentrale erklæringen fra de rettsoppnevnte sakkyndige bli lagt fram. Sentral fordi den med stor sannsynlighet vil bli tillagt vekt av retten når de avgjør hvorvidt Manshaus var strafferettslig tilregnelig eller ei i gjerningsøyeblikket.

Det vil i sin tur avgjøre hvorvidt han dømmes til fengselsstraff/forvaring eller tvungent psykisk helsevern.

Tre sakkyndige er oppnevnt: psykiatrispesialistene Rita Lyngved og Helge Haugerud, og psykologspesialist Anne Lill Ørbeck.

Foreløpig har ikke politiet mottatt denne rapporten.

- Mandatet til de sakkyndige er å vurdere siktedes tilregnelighet. Det har betydning for valg av straffereaksjon i saken. Er en siktet tilregnelig kan han idømmes fengselsstraff og forvaring, som er en tidsubestemt straff. Er han utilregnelig så er alternativet tvunget psykisk helsevern, som da innebærer en oppfølgning av helsevesenet, utdyper politiadvokat Strand.

Det er ventet at resultatet offentliggjøres i dag.

FORKLARER: Politiadvokat, Hilde Strand, ba om ytterligere fire uker i forvaring for Philip Manshaus. Foto: Endre Velle. Vis mer

Vil ikke kommentere nå

Manshaus' forsvarer Unni Fries fra Advokat Henjum sier til Dagbladet at forsvarerteamet neppe vil kommentere sakkyndigrapporten med det første.

SAKKYNDIG: Psykiatrispesialist Rita Lyngved. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SAKKYNDIG: Psykiatrispesialist Rita Lyngved. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Vi kommer ikke til å kommentere den før vi har lest den grundig og snakket med klienten, sier Fries i en SMS.

Advokaten opplyser for øvrig at det er Siri Langseth som møter under dagens fengslingsmøte, siden hun selv jobber med en annen pågående rettssak.

Politiadvokat Hilde Strand opplyser at hun ikke vet hvorvidt rapporten kommer før rettsmøtet starter.

- Hvis den ikke er klar før det, kommer vi trolig til å sende ut en pressemelding om konklusjonen, sier Strand til Dagbladet.

POLITISK: Forsvarer Unni Friis redegjør for hvorfor Philip Manshaus ønsket å holde et lengre innlegg under fengslingsmøtet 4. november. Video: Emilie Rydning Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Høyreekstremisme

Da Manshaus sist ble fengslet, 4. november, gikk fengslingsmøtet for åpen rett, i motsetning til tidligere.

Etter å ha vist nazihilsen forklarte 22-åringen retten om sin motivasjon for moskéangrepet og drapet: Han ønsket å verne «mitt folks framtidige generasjoner» og «forvalte kulturarven», og mente Norge og Vestens institusjoner er «gjennomsyret av en jødisk og kulturmarxistisk ideologi».

Oslo tingrett kom til at det var stor fare for at Manshaus ville begå ny vold, og fengslet ham for fire nye uker. Brev- og besøksforbudet ble imidlertid opphevet, fordi etterforskningen av 22-åringens digitale enheter nå er over, og det er liten fare for bevisforspillelse.

Politiadvokat Strand opplyser at saken sett under ett nå er så godt som ferdig etterforsket. Politiet er fremdeles av oppfatningen at Manshaus var alene om terror- og drapshandlingene.

- Politiet tar sikte på å ferdigstille etterforskningen nå før jul, og sende saken over til statsadvokaten. Så er det riksadvokaten som har påtalekompetansen i saken. De skal også vurdere saken, så noe tid vil det naturlig medgå. Det er en fristsak som innebærer at når den sendes inn til beramming for domstolen, har de en frist til å få berammet saken. Så utpå vinteren, i alle fall første halvdel av 2020, kan vi forvente en hovedforhandling i saken, sier Strand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media