Philip Manshaus

Begjærte seg løslatt: - Han ønsker ikke å sitte i fengsel

Philip Manshaus nektet å forklare seg i retten. Det eneste han sa var personalia, at han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden han ble pågrepet lørdag kveld, har Manshaus selv nektet å forklare seg overfor politiet.

Heller ikke under fengslingsmøtet mandag avga han noen forklaring om bakgrunnen for angrepet mot moskeen i Bærum eller drapet. Det eneste han oppga var personalia, at han nektet straffskyld og begjærte seg løslatt.

FENGSLINGSMØTE: Forsvarer Unni Fries sier til Dagbladet at Philip Manshaus begjærer seg løslatt. Hun sier han ikke ønsker å sitte i fengsel og at han ikke vil forklare seg for politiet. Vis mer

- Han ønsker ikke å sitte i fengsel, sa 21-åringens forsvarer, Unni Fries til Dagbladet, i etterkant av fengslingsmøtet som varte i omkring 35 minutter.

Det er ventet en kjennelse fra Oslo tingrett klokka 16.00 i dag. Oslo-politiet har begjært Manshaus fengslet i fire uker i full isolasjon.

- Fått medfart

Advokaten avviste samtidig å kommentere hennes klients tydelige og gjentatte smil i retten.

De synlige blåmerkene og skadene som preget Manshaus i retten mandag, skal ifølge forsvarer Fries stamme fra da han ble overmannet i moskeen lørdag ettermiddag.

<strong>FORSVARER:</strong> Unni Fries. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Unni Fries. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tidligere har det kommet fram at en 65 år gammel mann fikk kontroll over siktede etter at han skal ha skutt seg inn i bygningen. En annen person skal i tillegg ha slått løs på ham.

- Han har fått litt medfart i den situasjonen, sa Fries i etterkant av fengslingsmøtet.

Registrerer terrodefinisjon

Advokaten avviste å kommentere hvorfor Manshaus ikke vil forklare seg. Fries ville heller ikke si noe om 21-åringen har vist noen form for anger etter at han ble pågrepet.

På spørsmål om hvorvidt han selv anser det han har gjort som terror, svarte Fries at hun har registrert politiets definisjon, men ville ikke gå inn på hva siktede selv har omtalt det som.

- Føler han noe behov for å bekrefte teorien fra politiet om at han er høyreekstrem eller eventuelt motsi den?

FIKK TIPS: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold forteller om tipset de fikk for ett år siden om Philip Manshaus (21). Video: Malene Storrusten Vis mer

- Det kan jeg ikke svare på nå. Han har benyttet seg av den retten han har til å ikke forklare seg. Hvorfor han gjør det sånn, vil være å gå inn på forklaringen hans, og det vil jeg ikke gjøre, svarer Fries på Dagbladets spørsmål.

Etterforsker forgreininger og medvirkere

Tingrettsdommer Sven Olav Solberg besluttet å lukke dørene i fengslingsmøtet av hensyn til politiets etterforskning.

Solberg bekrefter i kjennelsen at spørsmål om forgreninger og medvirkere er en del av etterforskningen til politiet, og at dette kan berettige stengte dører og er et spesielt vilkår.

- Retten mener at vilkårene for å lukke dørene i denne saken er oppfylt av hensynet til videre etterforskning og oppklaring av saken. Det er viktig at politiet har så god kontroll som mulig på informasjon og opplysninger, sier Solberg.

- Paralleller til 22. juli

Solberg viser til 22. juli-saken i avgjørelsen.

- Denne saken har enkelte paralleller til 22. juli-saken. Det ble det også lukket rett helt i innledningen av varetektsperioden og dørene ble først åpnet ved forlengelse 14. november 2011.

Manshaus (21) smilte for øvrig tydelig i retten da en journalist i et innlegg i retten viste til at saken har paralleller til 22. juli. Hans forsvarer Unni Fries ønsker ikke å kommentere klientens reaksjon.

Gliste til journalistene

Han ankom sal 250 i Oslo tingrett nøyaktig klokka 13.15 mandag. Fengslingsmøtet hadde da blitt utsatt med ett kvarter.

SE TV: Sikkerheten var høy da Philip Manshaus (21) ankom Oslo tingrett, hvor han skal i fengslingsmøte. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Han hadde tydelige merker i ansiktet, blant annet blåmerker rundt begge øynene.

Manshaus satte seg rolig ned på en tiltalebenken, iført en blå bukse og en blå collegegenser. Han så fattet ut umiddelbart da han ankom på tross av det store presseoppbudet på nesten 50 journalister.

Så snudde han hodet mot venstre, rett mot pressefolkene. Der leverte han flere målrettede glis.

<strong>GLISTE:</strong> Philip Manshaus ankom Oslo tingrett med en rekke blåmerker og smilte tydelig på tiltalebenken i forkant av fengslingsmøtet mandag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
GLISTE: Philip Manshaus ankom Oslo tingrett med en rekke blåmerker og smilte tydelig på tiltalebenken i forkant av fengslingsmøtet mandag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han smilte flere ganger mot pressefolkene før tingrettsdommer Sven Olav Solberg ankom og satte retten.

Også terrorforsker Lars Gule var til stede i retten, og tok ordet for å be om opphevelse av referatforbudet i forskningsøyemed på grunn av hans interesse for «radikaliseringsprosessen».

Manshaus snudde da hodet i Gules retning og smilte tydelig igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer