Begravd av søppel og likdeler

Søppelberg i Guatemala raste ut, minst 20 savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire mennesker er funnet døde og minst 20 er savnet etter at et søppelberg kollapset og raste over dem på ei dynge i Guatemala fredag kveld lokal tid.

Dynga brukes som gravplass for fattige, og de savnede, blant dem flere barn, ligger nå under flere tonn med gamle dekk dekk, knust glass, råtten mat og likdeler, melder Reuters.

Ifølge José Victor Chávez, som deltar i redningsarbeidet, er minst seks barn, som rotet rundt på dynga sammen med slektninger, blant de savnede.

Letingen stanset

Kraftig regn, som også trolig foråraket raset, har foreløpig satt en stopper for redningsarbeidet.

- Det regnet hele ettermiddagen og kvelden i går. Jordsmonnet ble mettet av vann, og dette utløste raset, sier polititalsmannen Garson Contreras.

Mange fattige valfarter hver dag til dynga utenfor Guatemala by på jakt etter verdifulle gjenstander, herunder smykker og tannfyllinger fra lik; mange i det lutfattige landet har ikke råd til å begrave sine døde på kirkegård og må dumpe dem på fyllinga i stedet.


Stor fare

LIVSFARLIG «ARBEIDSPLASS»: Store mengder fattige valfarter hver dag til dynga utenfor Guatemala by, på jakt etter ting de kan selge - herunder smykker og tannfyllinger fra likene som er dumpet der. Foto: RODRIGO ABD/AP/SCANPIX
LIVSFARLIG «ARBEIDSPLASS»: Store mengder fattige valfarter hver dag til dynga utenfor Guatemala by, på jakt etter ting de kan selge - herunder smykker og tannfyllinger fra likene som er dumpet der. Foto: RODRIGO ABD/AP/SCANPIX Vis mer

De som henger på fyllinga, gjør imidlertid dette på egen risiko; i regnsesongen er de fleste klar over at faren for ras er overhengende, men har få alternative kilder til en liten inntekt enn nettopp søppeldynga.

Så seint som i forrige måned døde åtte mennesker i et skred på den samme fyllinga. Myndighetene prøver å sette en stopper for risikoaktiviteten, men har så langt lite gjennomslagskraft, skriver Al-Jazeera.

- Nøden er så stor at de bare fortsetter å komme, sier polititalsmann Contreras til Reuters.

Kort tid etter raset strømmet fattige igjen inn på dynga for å fortsette letingen etter ting de kunne selge.

Begravd av søppel og likdeler
REDDET: En av de heldige som ble reddet etter katastrofen. Flere hundre politifolk og frivillige deltar i redningsarbeidet, som er midlertidig stoppet på grunn av kraftig regnvær. Minst 20 er fortsatt savnet.
TILBAKE PÅ «JOBB»: Det tok ikke lang tid før de fattige igjen strømmet til fyllinga for å fortsette det livsfarlige arbeidet.