Begravelsen som endte i vilt kaos: «Kjeltringer»

Borgermester raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptøyene i byen Baltimore ryster USA i natt, og rundt klokka to norsk tid melder politiet om 15 politibetjenter som er skadd. Minst 27 personer er arrestert.

Guvernør Larry Hogan har erklært unntakstilstand etter at en stor folkemengde har angrepet politiet og startet å plyndre flere av byens butikker.

Bakgrunnen for opptøyene er dødsfallet til Freddie Gray (25). Gray ble fraktet til sykehus etter at han ble påført store skader under en pågripelse i Baltimore. Han døde 19. april, ei uke etter pågripelsen.

Lørdag møtte over 2 000 mennesker opp i Baltimore for å vise sin misnøye. Mandag kveld - rett etter begravelsen til Gray - ble det store opptøyer og store folkemengder angrep politiet og satte fyr på kjøretøyer i gatene.

Opptøyene brøt ut bare få kvartaler fra kirken der tusener av sørgende deltok i begravelsen, så og spredte seg videre til andre områder i byen.

- Sjokkert Nyhetsbyrået AP melder i natt at Grays familie er sjokkert over opptøyene og ber folkemengden roe seg ned. Det opplyser familiens advokat.

Gray hadde en springkniv på seg da han ble pågrepet, og på ett eller annet tidspunkt etter pågripelsen fikk han alvorlige ryggskader som han senere døde av.

- Kjeltringer Borgermester i Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, har varslet at nasjonalgarden blir satt inn «så raskt som mulig» og at det er innført portforbud.

- Det er klare forskjeller på det vi har sett den siste uka med fredelige protester.. og disse kjeltringene, sier Rawlings-Blake ifølge AP.

- De ønsker bare vold og uro i byen vår, sier borgermesteren.

Opprørspolitiet var utstyrt med batonger, skjold og hjelmer i møte med den opprørte folkemengden etter begravelsen mandag.

- Gruppen nekter å følge ordren vår om å spre seg. Flere av våre tjenestemenn er såret, skriver Baltimore-politiet på Twitter.

I alt sju politifolk er såret, og en av dem er bevisstløs. TV-bilder fra stedet viste folk som plyndret og satte fyr på et apotek, og som kastet murstein mot butikker, tente på politibiler, hoppet og danset på taket av en politibil og ødela en drosjebil.

STARTET ROLIG: Det hele startet med en begravelse, men har i natt eskalert til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi. Grunnen til bråket er dødsfallet til Freddie Gray som døde etter en pågripelse tidligere i april. Foto: NTB Scanpix
STARTET ROLIG: Det hele startet med en begravelse, men har i natt eskalert til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi. Grunnen til bråket er dødsfallet til Freddie Gray som døde etter en pågripelse tidligere i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer