Begravelser i sorg og raseri

AMMAN (Dagbladet): På den første dagen i fastemåneden ramadan førte en kortesje av drosjer kistene med 68 døde irakere fra tre netters bombetokt sakte gjennom gatene i Bagdad i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og idet mørket falt og de troende ble kalt til bønn i moskeene, tok krigsflyene av for nye tokt - uansett ramadan.

Bilkortesjen stanset utenfor FN-kontoret i Bagdad en halv times tid, mens rundt 400 mennesker ropte slagord mot USA. Andre steder i den arabiske verden var demonstrasjonene langt større og langt mer voldelige.

- Bagdad sørger i dag over 68 martyrer som døde etter den forbryterske militære aksjonen mot vårt fredelige folk, sa Sultan al-Shawi, medlem av Iraks nasjonalforsamling.
De siste luftangrepene stilnet av bare noen få minutter før den muslimske fastemåneden ramadan begynte i går i de fleste land i Midtøsten. Men allerede i går kveld var flyene fra USA og Storbritannia i lufta igjen, og luftvernsirenene i Bagdad overdøvet moskeenes innkalling til bønn.

Angrepene fortsetter

Stadig flere iakttakere tror bombetoktene vil fortsette enda noen dager inn i ramadan.
Raseriet mot USA vokser i den arabiske verden. USA hevder at Saddam truet alle - muslimer og ikke-muslimer, arabere og andre - like mye. Men stadig flere ser angrepet mot Irak som et angrep på hele den arabiske nasjonen.

Egypts president, Hosni Mubarak, en viktig alliert for USA under Golfkrigen, sendte i går et budskap til president Bill Clinton i USA og oppfordret ham til å stanse angrepene, melder nyhetsbyrået MENA.

Damaskus

I en høyst sjelden demonstrasjon i Damaskus, Syrias hovedstad, marsjerte tusener av mennesker gjennom byen. Rundt tusen av dem brøt ut og gikk til angrep på USAs ambassade, ambassadørens bolig og USAs kultursenter. Over hundre mennesker klatret over muren rundt ambassadørens hus, brøt ned framdøra og stormet inn der de ødela møbler, vinduer og ambassadørens arbeidsrom. Bøker, bokhyller og kjøkkenskap ble revet ned. De knuste også lyktene og vinduene i ambassadør Ryan Crockers bil. Kona Christine var i huset, men ble ikke skadd, ifølge nyhetsbyråene.

Tåregass

Ved ambassaden skjøt marinesoldatene på vakt tåregass fra taket for å spre de steinkastende demonstrantene. Tre av demonstrantene kom seg inn på området og klarte å få ned og brenne det amerikanske flagget. Syriske sikkerhetsstyrker fikk spredt demonstrantene etter omtrent seks timer.

Demonstranter tok seg også inn i den britiske ambassaden og i deres kultursenter, hvor de ødela møbler og strødde bibliotekets bøker om seg.

Hebron

I den palestinske byen Hebron på Vestbredden trosset rundt 3000 personet forbudet mot demonstrasjoner til støtte for Irak og ropte «Død over Israel! Død over Amerika!». I sammenstøt med israelske soldater etterpå ble mer enn 80 såret.

Palestinsk politi prøvde ikke å stanse dem da de marsjerte ut fra Universitetet i Hebron.
I Egypt brente rundt 4000 studenter USAs og Israels flagg ved Universitetet i Banha, nord for Kairo.