Begravelser og håp på Verdens aids-dag

Millioner av mennesker over hele kloden markerte søndag Verdens aids-dag. Statistikkene viser at epidemien foreløpig motstår de fleste forsøk på å kontrollere den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre aktivister marsjerte gjennom gatene i Johannesburg i Sør-Afrika, mens et barnehjem i byen arrangerte en felles begravelse for spedbarn som har dødd av aids.

- Seremonien retter søkelys mot lidelsene til babyer og foreldreløse med aids, sier Stella Dubazana, som ledet begravelsen på en kirkegård i Johannesburg.

Slagordet for aids-dagen er «Lev og la leve.» I Bombay i India marsjerte prostituerte i gatene for å øke folks bevissthet rundt sykdommen. Rundt 2.000 studenter, politikere, munker og aktivister kom sammen i Kambodsja for å høre taler fra regjeringen og representanter for FN, og for å vise sin støtte til kampen mot aids.

Synkende levealder

FNs siste beregninger viser at 40 millioner mennesker i verden er smittet av hiv-viruset, som forårsaker aids. Flertallet av de smittede befinner seg i afrikanske land sør for Sahara. I Sør-Afrika døde 360.000 mennesker av aids i 2001.

I Botswana, det landet i verden som har høyest andel hiv-smittede, er 39 prosent av befolkningen bærere av viruset. Før epidemien brøt ut, var forventet levealder i Botswana 60 år. I dag er den nede i 44 år. Innen 2010 vil landet trolig ha mistet 20 prosent av skatteinntektene, siden mange mennesker i arbeidsfør alder går bort.

Men det finnes også lyspunkter på det afrikanske kontinentet. I Uganda erkjente landets ledere allerede på 80-tallet at hiv/aids var et alvorlig problem, og mottiltak ble satt i gang. For hvert år som går oppdages det nå stadig færre nye smittetilfeller, og andelen av befolkningen som har hiv er nede i 6 prosent. For ti år siden var dette tallet tre ganger større.

Studenter informerer

I Asia er India og Kina blitt beskrevet som tikkende aids-bomber, og myndighetene er blitt beskyldt for ikke å ta aidsepidemien på alvor.

Men under markeringen av aids-dagen i den kinesiske hovedstaden Beijing kunngjorde myndighetene at en million studenter skal sendes ut på landsbygda neste år for å informere om sykdommen. Studentene skal både informere om hvordan man kan beskytte seg mot hiv/aids og drive en holdningskampanje for å bedre levevilkårene og respekten for aidssyke.

Under søndagens arrangement i Folkets store hall omfavnet skuespilleren Pu Cunxin aidssyke for å demonstrere for landets 1,3 milliarder innbyggere at sykdommen ikke overføres ved vanlig kontakt.

Det anslås at minst én million mennesker er hiv-smittet i Kina, men nøyaktige tall fins ikke. I verdens nest mest folkerike land, India, regner man med at minst 4 millioner mennesker er hiv-smittet.

Dyre medisiner

I utviklingsland er arbeidet for å sikre aids-medisiner til den fattige delen av befolkningen en viktig del av kampen mot aids. Slike medisiner kan forlenge livene til hiv-smittede drastisk, men er ofte veldig dyre.

Tidligere president i USA Bill Clinton kom søndag med en oppfordring til å prioritere behandling av mennesker som allerede har fått sykdommen i tillegg til forebyggende arbeid.

- Nå som det finnes medisinsk kapasitet til å redde og forbedre livene til millioner av mennesker, så finnes det verken praktisk eller moralsk sett noen annen mulighet, hevder Clinton.

I sin appell på aids-dagen la FNs generalsekretær Kofi Annan vekt på hvilke virkemidler som kan benyttes i kampen mot hiv og aids.

- Den verdensomspennende aidsepidemien har lagt en fryktelig byrde på millioner av enkeltmennesker, familier og lokalsamfunn verden over. For å kunne lindre situasjonen for dem, kreves bedre helsetjeneste, lettere tilgang til behandling, sterkere forebyggende tiltak, mer effektive sosiale tiltak og støtte for de mest sårbare - særlig de foreldreløse, heter det i Annans appell.

(NTB)

<B>INDIA:</B> I tog mot AIDS. I India er 3,8 millioner barn og voksne rammet av HIV.
INDIA:</B> En indisk aktivist med landets flagg og slagord for bevissthet omkring AIDS malt i ansiktet. Aids' awareness slogans on World Aids Day in Bhopal December 1, 2002. The rally was organised by the ministry for health
BRASIL:</B> En mann hopper opp på det store Bandeiras-monumentet for å feste AIDS-sløyfa.
<B>KINA:</B> Universitetsstudententer med hvite skjerf påtegnet den røde AIDS-sløyfa.