Begraver døde i massegrav

Skolebarn sendte SMS fra ruinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De døde kroppene var ikke identifisert, men 50 av ofrene for raskatastrofen på Filippinene ble likevel gravlagt i en massegrav søndag formiddag utenfor den katastroferammede landsbyen Guinsagon. Myndighetene torde ikke vente lenger med å gravlegge de første dødsofrene i frykt for at det skal bryte ut alvorlige sykdommer i det tropiske klimaet.

Samtidig svinner håpet om å finne overlevende. Frivillige og søkehunder fra Røde Kors har gravd hele helgen i leirmassene som knuste en hel barneskole med over 250 elever og lærere.

Ubekreftede rykter om at noen av de rastatte barna hadde sendt tekstmeldinger til sine kjære, førte til at all leting ble konsentrert om opmrådet der skolen har stått.

-Luktet noe

- Hundene luktet noe. Vi gravde, men fant ingen, sa en bedrøvet talsmann for de 15 frivillige, ifølge nyhetsbyrået AP, da letingen var i ferd med å bli trappet ned søndag.

Også 30 amerikanske marinesoldater som er stasjonert i Okinawa i Japan har deltatt i letearbeidet rundt skolen i helgen.

Uten tegn til liv i tegn, frykter myndighetene at fredagens raskatastrofe kan ha krev over 1.800 menneskeliv. Kraftig regnvær utløste raset, som dekker landsbyen med opptil 10 meter leire og jordmasser.

Bare 72 av de døde er gravd fram, og det var 30 av dem som ble gravlagt side om side i dag, noen pakket inn i plast og noen i enkle trekister. En katolsk prest ledet begravelsesseremonien, og helte viet vann over de første ofrene for katastrofene.

 PAKKER INN  Redningsmannskaper pakker inn døde etter raskatastrofen på Filippinene før adgens massebegravelse. FOTO: Scanpix/AP.
PAKKER INN Redningsmannskaper pakker inn døde etter raskatastrofen på Filippinene før adgens massebegravelse. FOTO: Scanpix/AP. Vis mer

Fem begravd i nytt ras

Et annet sted på Filippene døde fem mennesker i et leirras i dag. Det skjedde i landsbyen Bayog i del Sur-provinsen, flere hundre kilometer fra katastrofeområdet der over 1.800 mesnnesker er savnet.