SJEFEN OG VAKTHUNDEN:  Statsminister David Cameron (til høyre) og visestatsminister Nick Clegg sist lørdag da sonderingene mellom De konservative og Liberaldemokratene startet. Siden har arbeidet med en samarbeidsregjering gått i rekordfart. FOTO: AP/SCANPIX.
SJEFEN OG VAKTHUNDEN: Statsminister David Cameron (til høyre) og visestatsminister Nick Clegg sist lørdag da sonderingene mellom De konservative og Liberaldemokratene startet. Siden har arbeidet med en samarbeidsregjering gått i rekordfart. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

Begraver krangel om innvandring - beholder pundet

Nick Clegg blir visestatsminister i første samarbeidsregjering siden 1945.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg (43) blir visestatsminister i David Camerons (43) nye koalisjonsregjering i Storbritannia etter 13 år med Labour-styre.

Dette blir den første samarbeidsregjeringen i Storbritannia siden 1945.

Gordon Brown (59) gikk tirsdag av som statsminister og overlot roret til toryenes leder David Cameron, som nå danner regjering sammen med Liberaldemokratene.

- Hennes majestet dronningen har hatt gleden av å godkjenne utnevnelsen av Nick Clegg som visestatsminister, sa en talsmann for Cameron sent tirsdag kveld.


Fem statsråder


- Det er enighet om at fem av statsrådspostene i regjeringen vil besettes av Liberaldemokratene, inkludert Nick Clegg, sier han videre.

Den avgåtte Labour-regjeringen hadde 25 medlemmer.


Gordon Brown leverte sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth på Buckingham Palace tirsdag kveld og trakk seg også som partileder i Labour med umiddelbar virkning. Like etter reiste David Cameron til slottet for å møte dronningen, og han fikk da i oppdrag å danne ny regjering.

Etter møtet med dronningen dro Cameron til statsministerboligen i Downing Street, hvor han kunngjorde at han hadde takket ja til utfordringen og aktet å danne en full regjeringskoalisjon med Liberaldemokratene.

- Jeg mener det er den riktige veien å gå for å sikre dette landet den sterke, stabile, gode og ordentlige regjeringen jeg mener det trenger så sårt, sa han.

Ifølge Cameron har britene store problemer å ta tak i, deriblant et stort budsjettunderskudd, alvorlige sosiale problemer og et politisk system som må reformeres.


Finansminister Osborne (38)


De konservatives finanspolitiske talsmann George Osborne (38) blir ny finansminister, og tidligere partileder William Hague (49) ny utenriksminister i Camerons nye regjering.


Hele regjeringskabalen er ikke klar, men i løpet av natta har ledende britiske medier lagt noen flere brikker på plass.
Liam Fox (48) fra Camerons parti blir forsvarsminister, mens Liberaldemokratene ser ut til å få disse tre regjeringspostene i tillegg til visestatsminister Nick Clegg: David Laws - undervisningsminister, Danny Alexander - Skottland-minister og Vince Cable - nærings- og handelsminister.


38 år gamle Osborne, som er en nær venn av Cameron, har vært finanspolitisk talsmann for toryene siden 2005.

Og William Hague, som var partiets leder mellom 1997 og 2001, har hatt jobben som utenrikspolitisk talsmann like lenge.

Et stort pressekorps var samlet foran statsministerboligen i Downing Street tidligere på kvelden da Gordon Brown kunngjorde sin avgang.


Svelge kameler


Cameron og Clegg har utarbeidet en fem års plan, der de ennå ikke har lagt fram alle detaljene. Men det er klart at begge partilederne har svelget kameler for å overta regjeringskontorene.  Cameron har akseptert Liberaldemokratenes ufravikelige krav om en folkeavstemming om en ny valgordning. Og Clegg har måttet fire på sine liberale innvandringssynspunkter. Liberaldemokratene gikk til valg å gi ulovlige innvandrere amnesti.


Nå må han støtte Camerons kampsak om innstramming på innvandring fra land utenom EU.

Clegg må også droppe planer om høyere eiendomsskatt.

Begge regjeringspartiene står fast på at Storbritannia ikke skal bytte valuta fra pund til euro.

Tok avskjed

- Jeg ønsker den neste statsministeren lykke til idet han tar viktige avgjørelser for framtida, sa Brown.

Han fastslo at det var umulig for en utenforstående å forstå tyngden av ansvaret som hviler på statsministerens skuldre, men understreket samtidig at han var blitt glad i embetet.

- Jeg elsker denne jobben for dens potensial til å gjøre mitt elskede land vakrere, mer tolerant, mer grønt, mer demokratisk, mer velstående og mer rettferdig, virkelig et bedre Storbritannia, sa han.

Til slutt takket den avtroppende statsministeren sin kone Sarah for støtten, og han forlot statsministerboligen sammen med henne og deres to barn. Derfra dro han direkte til Buckingham Palace.

Intens sluttspurt

Storbritannia ble kastet ut i politisk uvisse da ingen av de tre store partiene fikk rent flertall i Underhuset i valget i forrige uke. De siste dagene har Liberaldemokratene holdt intense forhandlinger med både Labour og De konservative, men i løpet av ettermiddagen tirsdag ble det klart at samtalene med Labour hadde havarert, mens en koalisjonsavtale med toryene var like om hjørnet.

Labour avviste i det lengste at forhandlingene med Liberaldemokratene hadde brutt sammen. Det var kun snakk om en pause mens Liberaldemokratene var i samtaler med De konservative, og Labour ville «med glede» ta opp igjen samtalene, sa flere kilder i partiet.

Spill for galleriet

Den velinformerte britiske pressen fastslo derimot at dette var lite mer enn spill for galleriet. Statsministeren satt i virkeligheten på kontoret sitt og finpusset avskjedstalen, sa BBCs politiske reporter Jon Pienaar tirsdag ettermiddag.

Senere på dagen fikk Gordon Brown besøk av nære medarbeidere i statsministerboligen, hvor det ble holdt likvake over hans politiske karriere.

Etter sin avgang besøkte han også Labours hovedkvarter, hvor han ønsket partiet lykke til på veien videre.

Labours nestleder Harriet Harman tar over som fungerende partileder inntil en ny leder er valgt, mens Gordon Brown beholder sin plass i Underhuset.

(NTB-AFP-Reuters).


 MENN Å MERKE SEG:  Nyutnevnt utenriksminister William Hague (i midten med dokumentmappe) og finansminister George Osborne (til høyre rett bak) etter at regjeringsavtalen med Liberaldemokratene var klar i går kveld. FOTO: CARL COURT, AFP/SCANPIX.
MENN Å MERKE SEG: Nyutnevnt utenriksminister William Hague (i midten med dokumentmappe) og finansminister George Osborne (til høyre rett bak) etter at regjeringsavtalen med Liberaldemokratene var klar i går kveld. FOTO: CARL COURT, AFP/SCANPIX. Vis mer