Begraver ofrene i massegraver

Sykdomsfrykt på Filippinene etter tyfonen som kan ha tatt livet av over 1000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dødstallene etter tyfonen Durian på Filippinene er stadig stigende. I heten i de rammede landsbyene sør for hovedstaden Manila må myndighetene nå begrave flere av ofrene i massegraver, skriver BBC.

- Vi bestemte oss for å gjøre dette fordi det kan bli en epidemi, noe som kan forventes på grunn av det høye antallet evakuerte og hjemløse, sier Gene Villareal, som er representant for de lokale myndighetene, til nyhetsbyrået AP.

Myndighetene opplyser at over 40 000 mennesker kan ha blitt hjemløse etter tyfonens herjinger.

Kan være over 1000 døde

De offisielle dødstallene står fremdeles på 309 døde og 298 savnede, men håpet om å finne overlevende forsvinner stadig. BBCs korrespondent på Filippinene forteller at folk må bruke hendene for å grave fram likene fra de tykke leirmassene.

Røde Kors forteller til nyhetsbyrået AP at de har registert 406 omkomne, men frykter at dødstallene kan komme opp i over 1000.- Det er mange uidentifiserte lik, og det kan være flere gjemt under dem. Hele familier kan ha blitt utslettet, forteller Richard Gordon, sjefen for Røde Kors på Filippinene.

Erklærte katastrofetilstand

Samtidig går redningsarbeidet sakte i de hardest rammede landsbyene Daraga, Busay og Santo Domingo, som ligger ved foten av vulkanen Mayon. Det kraftige regnet fra tyfonen løsnet aske og jord fra sidene av vulkanen, og skredene fikk vannet til å stige så fort at folk ikke fikk sluppet unna. Det tar soldatene flere timer å nå de avsidesliggende områdene.

BEGRAVER KONA I MASSEGRAV: En mann i en av de rammede landsbyene på Filippinene gråter mens kona hans og andre ofre etter tyfonen blir begravet søndag. Foto: AP/Scanpix
BEGRAVER KONA I MASSEGRAV: En mann i en av de rammede landsbyene på Filippinene gråter mens kona hans og andre ofre etter tyfonen blir begravet søndag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

De mange hjemløse etter jordrasene er nå plassert rundt i provisoriske telt, skoler og kirker. Det er fremdeles sterkt behov for vann, mat, medisiner og likposer.

President Gloria Macapagal Arroyo erklærte nasjonal katastrofetilstand søndag, og håper dette kan sette ytterligere fart på hjelpearbeidet.

TOTAL ØDELEGGELSE: Vann- og jordmasser har begravet både hus og mennesker i nærheten av vulkanen Mayon.