Begraver sine barn

Hulkene er gjennomtrengende. Fatima begraver begge sine døtre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke skyt, det er oss!

- Barn tåler bildene

På en slette ved siden av den gamle kirkegården har de første gravfølgene sørget over de døde. Tidligere i dag gravde byens menn de første radene med graver. Rundt tyve begravelser finner sted i dag, de første i en lang rekke av sorgtyngede samlinger der det for knappe fem dager siden var fredelig og grønt.

Smerten er ubeskrivelig, og skrikene og hulkene fra de etterlatte går gjennom marg og ben. Begravelsesfølgene dannet en lang prosesjon på veien inn mot gravplassen. Mødre omfavner de døde barnekroppene for siste gang.

Fatima Tetova klarer ikke å rive seg løs. Hun begraver begge døtrene, Irina på 13 og Alina på 12.

Andre leter fremdeles etter sine kjære. Svetlana Debloyeva tviholder på bildet av sønnen på 11 år, Zaur.

- Jeg har mistet sønnen min, roper hun. De to ble adskilt mot slutten av dramaet, da bombene begynte å gå av i den store gymsalen.

Han er fortsatt ikke funnet, selv om hun har lett både på sykehusene og i likhuset. Nå gråter hun mens hun går hvileløst rundt på skoleområdet som terroristene hadde valgt ut for å ramme flest mulig uskyldige.

Reddet sønnen, ble selv drept

Menneskene i gatene har tomme og uttrykksløse ansikter.Minst 180 ofre er fortsatt savnet. Noen av ofrene lever kanskje, men er bevisstløse eller i sjokk, slik at de ikke kan gjøre rede for seg. Rundt 340 er døde, og bare 184 av dem er identifisert. Mange er så forbrent og skadet at de ikke kan identifiseres av de pårørende.

Langs husvegger i hele Beslan står kistelokkene oppstilt, klare til å legges på plass når de døde har blitt stelt ferdig. Flere steder høres gråten ut i gatene mens familier forbereder rituelle måltider.

Utenfor et hus samlet folk seg rundt den åpne kisten til Anzhela Barziyeva. Den 32 år gamle kvinnen fulgte sønnen Mairbek (7) til skolen på hans aller første skoledag. Hun klarte å dytte sønnen ut gjennom et vindu før hun selv ble drept. Mairbek ligger på sykehus.

Åtte av 50 lærere er døde. Emma Karyayeva døde sammen med datteren sin, men reddet først livet til 15 barn ved å kaste dem ut av vinduet. Gymlæreren Ivan Kanidi ble henrettet av gisseltakerne fordi han tok eksplosiver av barna.

Lille Diana på 2 overlevde dramaet.

- Ubju, sier hun.

Det betyr 'Jeg skal drepe deg.'

Tre personer skal være arrestert. Det er uklart om de tre er blant gisseltakerne eller om de har hjulpet terroristene i forkant av blodbadet. De tre er med på identifiseringen av de døde gisseltakerne.

(Kilde: Itar-Tass, AP, Bild)

ONDSKAPEN:</B> Terroristene har tatt begge Fatimas døtre.
MENINGSLØST:</B> Ingen kan være uberørt av skolemassakren i Beslan.