Begraver sine døde - forbereder kamp

RAMALLAH (Dagbladet.no): - Sverd og blod, lød det taktfast fra 6000 mennesker som i dag fulgte den 23 år gamle Hassan Barguti til graven. Han er en av nesten 70 palestinere som er drept i den siste uka med vold i Palestina. Nå mobiliserer palestinerne foran Vredens dag i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravfølget var nesten tre ganger så stort som antall innbyggere i landsbyen Aboud på Vestbredden der Hassan kom fra. Det var langt fra plass til alle på den lille gravplassen i åssiden under landsbyen. I dag fikk plassen sin 32. grav.

- Vi er ikke redde for stridsvogner eller fly, ropte folk i gravfølget da to fly kom lavt inn over landsbyen.

Flyene var på vei til Israels hovedflyplass Ben Gurion utenfor Tel Aviv. Aboud ligger bare tre mil fra metropolen, men her er det som i en annen verden. I Tel Aviv går cafe-livet sin vante gang. I Amud er det sorg og sinne etter en uke med krigslignende tilstander.

Skutt i hjertet

Martyren Ala Hassan Hussein Bargut ble drept i går i Ramallah der han deltok på en av de mange demonstrasjonene mot israelske soldater. Han ble truffet av en kule skutt av en israelsk skarpskytter. Kula gikk rett gjennom hjertet hans, og han døde momentant.

Imamen som ledet begravelsen i moskeen Abd el-Nasser utenfor Ramallah manet alle i gravfølget til kamp, og oppfordret dem til å reise til Jerusalem i morgen for å forsvare de hellige stedene der på dagen som er erklært for Vredens dag.

Hassans gravfølge med svarte sørgeflagg, grønne islamske flagg og det svarte, røde og grønne palestinske flagget ble hilst av skudd fra palestinske automatgevær.

Forbereder kamp

Natt til i dag annonserte israelske og palestinske militære ledere den fjerde våpenhvilen så langt denne uka, men få tror den vil holde. Også i går ble det meldt om sammenstøt mellom steinkastende palestinske ungdommer og israelske soldater. I Gaza ble en tenåring skadd.

Arafat og Madeleine Albright møtte i dag Egypts president Hosni Mubarak. Heller ikke disse samtalene førte partene nærmere en våpenhvile. Israels statsminister Ehud Barak ønsket ikke engang å delta på møtet.

I morgen er dagen det store slaget i Jerusalem kommer til å stå. Flere tusen palestinere skal være på vei til byen for å markere Vredens dag.

Da Dagbladet.no forlot gravfølget bak Hassan Husseins båre i dag, forberedte de unge seg til steinkasting mot israelske biler og soldater i området.

KLAR TIL KAMP: Palestinske frihetskjempere avfyrer sine maskinpistoler til ære for den døde.
SØRGER: Husseins søster Ola (med brillene) og de andre landsbykvinnene tar imot martyren i Aboud på Vestbredden.
FØLGES I GRAVEN: Palestinske politifolk eskorterte den drepte 23-åringen Hussein Barbuti til grensen hvor israelerne kontrollerer Vestbredden.