700 FRYKTES DØDE: Jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd har rammet Indonesia de siste dagen. Her begraves ofre for Merapi-vulkanen på øya Java. Foto:   REUTERS/Beawiharta
700 FRYKTES DØDE: Jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd har rammet Indonesia de siste dagen. Her begraves ofre for Merapi-vulkanen på øya Java. Foto: REUTERS/BeawihartaVis mer

Begraver sine døde i massegraver

Gravene fylles, mens oversiktsbilder viser omfanget av ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Indonesia må nok en gang begrave sine døde etter tragiske naturkatastrofer. De siste dagene har landet blitt rammet av jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd.

Flere landsbyer er nærmest utslettet etter tsunamien som rammet Mentawai-øyene i Indonesia mandag kveld lokal tid. Det viser de første oversiktsbildene som nå sendes fra katastrofeområdet.

Tidligere rapporter fra det avsidesliggende øyområdet har antydet at de to øyene Nord-Pagai og Sør-Pagai, som utgjør Mentawai-øyene, er svært hardt rammet.

Nå har hjelpearbeidere kommet fram til en del av området der 13 landsbyer har blitt skylt vekk av den 3 meter høye bølgen, melder BBC News.

Med mobilkameraer kan de nå dokumentere ødeleggelsene. Det samme gjør helikoptre utstyrt med oversiktskameraer som sirkler over området.

KLARE FOR GRAVLEGGING: Landsbyen Bosua vest på Sumatra. Foto: EPA/IMRAN RUSLI
KLARE FOR GRAVLEGGING: Landsbyen Bosua vest på Sumatra. Foto: EPA/IMRAN RUSLI Vis mer

Også bildene viser at skadene er omfattende. Ikke bare er hele landsbyer borte, men dødstallet har nå steget til 343, ifølge siste tall fra Associated Press (AP).

Fortsatt venter 11 andre hardt rammede bosetninger på hjelp.

De savnede enten til fjells eller til sjøs
Over 400 er fortsatt savnet etter katastofen, melder CNN. Det samme melder den offisielt utnevnte krisehåndteringssjefen lokalt, Ade Edwards, til BBC.

Håpet er at mange av de savnede befinner seg blant dem som nå har søkt opp i høyden for å beskytte seg mot vannmassene. 16 000 skal ha flyktet fra kyststrøkene opp til høyereliggende land de siste tre dagene, forteller Edwards.

At flere av de savnede likevel har blitt tatt av flodbølgen, er ikke usannsynlig.

- Amatørbildene som har blitt sendt fra Mentawai-øyene viser at lik blir plukket opp fra bakken der øybeboernes hjem en gang stod, skriver CNN.

GJENFORENT: En mor gjenforenes med barna sine i landsbyen Taparaboat på Mentawai-øyene. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO
GJENFORENT: En mor gjenforenes med barna sine i landsbyen Taparaboat på Mentawai-øyene. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO Vis mer

Og frykten blant myndighetene øker for at mange, kanskje til og med de fleste, av de savnede er dratt til sjøs av tsunamien, melder BBC.  

Nødhjelpen inn, begrenset kommunikasjon ut
Det første flyet lesset med nødhjelpsrasjoner - telt, medisiner, mat og klær - landet på øya onsdag, melder BBC.

Men det har vært vanskeligere å frakte personell utstyrt med likbager og andre varer over vann i båt.

Et team fra det indonesiske Røde Kors som la ut tirsdag fra Sumatra i retning Mentawai-øyene i vest måtte vende tilbake. Team nummer to som reiste onsdag ble også stoppet midlertidig av sterk vind, høye bølger og ødelagt infrastruktur da de nærmet seg kysten.

Norge Røde Kors bekrefter nå overfor Dagbladet at de to teamene, med et mannskap på 24, er på plass.

De lokale nødhjelperne som nå har ankommet det tsunamirammede området - blant dem også det Mentawai-stasjonerte SurfAid International - er igang med arbeidet.

STORE ØDELEGGELSER: Landsbyboere i Taparaboat leter etter eiendelene sine i et kollapset hus. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO
STORE ØDELEGGELSER: Landsbyboere i Taparaboat leter etter eiendelene sine i et kollapset hus. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO Vis mer

Foreløpig er det riktignok vanskelig å etablere kommunikasjon med fastlandet, utover mobilbildene som sendes. Det vanskeliggjør også organiseringen av nødhjelpsbistanden.

- Fordi kommunikasjonslinjene fra øyene der ute er så dårlige, klarer ikke nødhjelperne som nå er der å sende tilstrekkelige rapporter tilbake. Vi søker fortsatt etter metoder vi kan bruke for å få transportert ut mer personell og nødhjelpsrasjoner, sier talsmann fra de lokale myndighetene, Hidayatul Irham, til BBC Indonesia.

Det samme antyder talskvinne i SurfAid, Jossi Syahrial:

- Vi har klart å få over tusen nødpakker med telt, og så snart vi får etablert kommunikasjon med de utsendte, er vi klare til å sende mer, sier hun.

Alarmsystem fungerte ikke Dagladet skrev mandag om tsunamivarselet som ble avlyst etter at jordskjelvet brøt ut mandag kveld lokal tid.
  Samtidig som mobil- og oversiktsbilder bekrefter at behovet for humanitærorganisasjonenes hjelp er stort, melder Sky News at hele katastrofen muligens kunne ha blitt avverget - hadde bare det avanserte alarmsystem som ble utarbeidet etter at den enorme tsunamikatastrofen rammet samme område i 2004 fungert.

Det gjorde det ikke, skriver Sky News.

RUINER: Overlevende i ruinene etter kjempebølgene. Foto: EPA/MAST IRHAM
RUINER: Overlevende i ruinene etter kjempebølgene. Foto: EPA/MAST IRHAM Vis mer

- Indonesias versjon av dette alarmsystemet har siden forfalt så mye, at det rett og slett sluttet å virke for en måned siden, sier sjefen for The Meteorology and Geophysic Agency, til Sky News.

Varselssystemet har stått ute i sjøen og skulle sende ut umiddelbare varselsirener etter utbrudd av jordskjelv på havbunnen, slik at beboere i omrkingliggende områder kunne få bedre tid til å flykte dersom en flodbølge skulle demre innover mot land.

Fordi systemet har sluttet å fungere i Sumatra-regionen, ble ikke innbyggerne på Mentawai-øyene varslet etter jordskjelvet på mandag.

Skjelvet målte mellom 7,5 og 7,7 på Richters skala.

Det er riktignok usikkert om sirene ville ha utgjort noen forskjell, melder Sky News, da de mest berørte øyene ligger veldig nære episenteret av skjelvet og tsunamien nådde disse områdene minutter etter at det brøt ut.

MANGE SKADDE: En skadet mann i et midlertidig tlflukssted. Foto: REUTERS/Disaster Management Agency
MANGE SKADDE: En skadet mann i et midlertidig tlflukssted. Foto: REUTERS/Disaster Management Agency Vis mer