Begraves i Norge

Familien er i sjokk etter klatreulykken som kostet Arne Næss jr livet. Levningene sendes til Norge i nær framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har mottatt bekreftelsen på at Arne Næss er formelt identifisert og vil assistere med å få ham hjemsendt så raskt som mulig. For øvrig har vi ikke hatt noe med saken å gjøre, sier ministerråd Katja Nordgaard til NTB.

Ifølge Nordgaard har ikke ambassaden hatt kontakt med familien til den omkomne fjellklatreren. Det var Arne Næss' sørafrikanske vertskap, Anton og Johann Rupert, som varslet familien om ulykken, opplyser Nordgaard.

Tar det veldig tungt

Filosofen, forfatteren og fjellklatreren Arne Næss senior, som er onkel til avdøde Arne Næss, tar nevøens uventede død svært tungt.

Næss senior befinner seg for tiden i Hongkong sammen med sin kone og fikk først kjennskap til det tragiske dødsfallet onsdag morgen lokal tid.

- Han tar det veldig tungt. Det går voldsomt inn på ham, forteller en nær venn av Næss til NTB.

Nyheten om Arne Næss jr.s død ble onsdag omtalt i flere sørafrikanske aviser. Cape Times brakte den tragiske nyheten på sin førsteside, mens Cape Argus hadde en fire spalters sak på side 3 med bilde av Arne Næss og hans fraskilte kone Diana Ross, samt et stort bilde av helikopteret som brakte den døde fjellklatreren ned fra fjellhylla der han ble funnet.

Nei til følge

Arne Næss takket nei til klatrefølge og var alene da han tirsdag falt i døden i Sør-Afrika. Sjokkerte venner ble vitne til dramaet i fjellveggen gjennom kikkerten.

Den 66 år gamle forretningsmannen, fjellklatreren og eventyreren var på besøk hos milliardærvennen Anton Rupert i Franschhoek nordøst for Cape Town i Sør-Afrika, og la ut på den fatale klatreturen grytidlig tirsdag morgen.

Målet var en fjellvegg ikke langt fra Ruperts vingård L'Ormarines, forteller Kevin Tromp i den sørafrikanske redningstjenesten til The Star.

- Rundt middagstider begynte han nedstigningen fra fjellet, men ett av rappellfestene løsnet og han falt om lag 100 meter i døden, forteller Tromp til den sørafrikanske avisen.

Ville tilbake til Nepal

Det norske klatremiljøet er i sjokk etter meldingen om at nestoren i miljøet mistet livet i en klatreulykke tirsdag.

Like før jul samlet Arne Næss hele laget som deltok under bestigningen av Mount Everest i 1985. De snakket om hvordan 20-års jubileet for bragden skulle markeres. Et av forslagene som ble fremmet var at hele laget skulle reise sammen til Nepal, forteller klatrekollega Stein P. Aasheim.

Den norske ekspedisjonen til Himalaya for vel 19 år siden ble internasjonalt kjent for sitt gode samarbeidsmiljø og ble kalt «The happy expedition». I november året etter ble Næss tildelt Kommandørkors med stjerne av Den Kongelige norske Fortjenstorden for sin innsats som fjellklatrer og som leder av den norske Himalaya-ekspedisjonen.

Hans daværende kone, Diana Ross, var til stede under utdelingen, som skjedde i den norske ambassaden i London.

Etterlater seg sju barn

Arne Næss jr. etterlater seg sju barn. Han ble siste gang far i mars i fjor. De siste fem årene har Næss vært kjæreste med Oslo-kvinnen Camilla Astrup (39). De har to barn sammen.

Arne Næss jr. ble født i Tyskland i 1937, sønn av Kikki Næss og German Raab, skriver Mona Levin i sin uautoriserte biografi om Næss. Kikki Næss er søster til fjellklatreren og filosofen Arne Næss.

Arne Næss jr. kom til Norge i 1945 sammen med sin mor, men flyttet utenlands i allerede i 1959.

Han startet sin karriere innen shipping i rederiet til sin andre onkel, skipsreder Erling D. Næss, som ansatte nevøen på sitt New York-kontor i 1964. Næss begynte for seg selv i 1968 og slo seg senere seg opp i Londons finansverden innen shipping og olje.

(NTB)

I NORGE: Arne Næss jr skal gravlegges i Norge.