Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Begravet på søppelfyllinga

Familien Horning mistet sønnen Matthew i terrorangrepet 11. september. Nå går familien til sak mot New York by for at de pårørende skal slippe å gå til en søppelfylling i byen for å minnes sine døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): De ble hyllet som helter. Nå ligger det som er igjen av ofrene begravet på søppelfyllinga Fresh Kills.

Hvis New York-ordfører Michael Bloomberg får det som han vil, er det der de skal bli liggende til evig tid.

Uverdig

-  Dette er ikke en verdig minneplass. Jeg har ikke ord for hvordan jeg opplever det, sier

Diane Horning som står sammen med ektemannen Kurt utenfor Fresh Kills på øya Staten Island i New York. Sønnen Matthew (26) var en av de 2749 som omkom i angrepet på World Trade Center 11. september. I snart fem år har familien sloss for å slippe tanken på at det som var igjen av sønnen skal ligge begravet på en søppelfylling.

Gjennom organisasjonen WTC-familier for en verdig begravelse, går de nå til sak for å få flyttet asken og menneskerestene fra Fresh Kills til en minnelund.

Dagbladet møter familien Horning fra New Jersey ved innkjøringen til søppelfyllinga.

Enorme søppelbiler dundrer forbi fulle av avfall fra millionbyen. Ingen journalister eller fotografer har noensinne fått tillatelse til å være med pårørende inn.

MISTET SØNNEN: Faren Kurt og moren Diane Horning ønsker ikke å gå til søppelfyllinga Fresh Kills for å minnes sønnen. Familien går til sak for å få en verdig minnelund for de døde. Foto: KRISTINE NYBORG
MISTET SØNNEN: Faren Kurt og moren Diane Horning ønsker ikke å gå til søppelfyllinga Fresh Kills for å minnes sønnen. Familien går til sak for å få en verdig minnelund for de døde. Foto: KRISTINE NYBORG Vis mer

Myndighetens skriver i sin begrunnelse at det er fordi at de pårørende skal ha et stille og verdig sted å minnes sine døde.

Hemmelig

Advokat Norman Siegel er med ut til søppelfyllinga. Han mener begrunnelsen egentlig er at myndighetene ikke ønsker mer oppstyr om saken. Det har de klart.

-  Folk i New York tror meg ikke når jeg forteller dette, sier advokaten som sjøl mistet en av sine nære venner, politioffiseren John Perry, som døde under redningsaksjonen etter terrorangrepet.

-  Familier sitter og gråter på kontoret mitt, når de tenker på at deres kjære ligger på en søppelfylling, sier Siegel.

Grotesk

Detaljene i denne historien er groteske.

Allerede 12. september 2001 begynte myndighetene å frakte bygningsrester og avfall fra Ground Zero ut til New Yorks store søppelfylling på Staten Island. Det som var igjen av mennesker, ble lagt for seg selv. Mange av beinrestene var ikke mer en et par centimeter lange.

-  Vi ble fortalt at dette var en midlertidig ordning. Vi stolte på løftene vi fikk. En FBI agent som jobbet her ute, fortalte oss at det som var igjen av de omkomne, seinere skulle begraves på et verdig sted, sier Diane Horning.

Isteden ble alt etter hvert samlet sammen av bulldosere og lagt på toppen av en fylling med husholdningsavfall.

Ingen respekt

-  Vi ber ikke om erstatning, vi ber ikke engang om at det som er igjen, blir identifisert. Det eneste vi ønsker er at våre døde skal legges på en minnelund. Vi kan ikke minnes Matthew på en søppelplass, sier Diane Horning.

1151 av de omkomne er ikke identifisert. Det er bare funnet 290 hele menneskekropper etter terroraksjonen. De siste månedene er det også funnet over 700 beinrester i forbindelse med ombyggingen av en nabobygning til WTC, Deutsche Bank.