Begravet sine døde

I går fant de første begravelsene av ofre fra terrormassakren sted. Millioner av spanjoler går rundt med sørgebånd, gir blod og penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Den mest gripende begravelsen var i Alcala de Henares, Madrid-forstaden pendlertogene kom fra da de eksploderte torsdag på vei inn til hovedstaden. Av i alt 200 omkomne, kom 40 fra denne byen. Hele byen sørger, og tusenvis av mennesker hadde tatt plass i gymsalen som ble brukt for seremonien.

Sønn uten framtid

- Det finnes et guddommelig rettsvesen som ingen slipper unna. De ansvarlige vil aldri kunne slippe fra det, sa biskop Jesus Catala.

- Vi har begravd vår sønn, han var 23, og var full av framtid, sa en far, kledd i sort.

Andre begravelser fant sted rundt om i hele landet, mens de pårørende fremdeles lette etter sine.

Døde to ganger

Jocinto Guaman (25) og Wilson Toapanta (24), lette etter sin venn Juan Carlos (27) som døde på et av togene. De lette etter hans navn på Atocha jernbanestasjon, på listene over ofrene som ble offentliggjort i går.

Spanjolene hadde insistert på at disse listene måtte offentliggjøres. Hvis ikke ville ofrene bare være anonyme, og som flere uttrykte det «døde for annen gang».

Millioner av spanjoler deltar på sin måte i sorgen. Mange bærer sørgebånd, og sørgebånd pryder husvegger, spanske flagg, veggfasader, butikkvinduer, tog, busser og drosjer. Tusenvis fortsetter å gi blod. Andre samler inn penger, blant annet ved salg av T-skjorter og andre symboler. Mange steder i Madrid, men spesielt på togstasjonen Atocha, tennes det lys, legges ned blomster eller plakater.

- Se deg selv i speilet. Det kunne ha vært deg, sier en plakat.

Det er nettopp den følelsen mange har. Et par på Atocha stasjon bare sto og holdt rundt hverandre mens de så på lysene og blomstene. De var rett og slett ikke i stand til å si et ord.