Begravet som en helt

Alle bussene i landet sto stille i to minutter i dag. Audun Bøland, som reddet passasjerenes liv før han døde på Fagernes, ble begravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 600 mennesker fra familie og bygda, kolleger og venner fylte den lille kirken og kirkegården utenfor under Bølands begravelse. I klart vintervær ble kisten med Bøland ført ut av kirken. Bussjåfører sto æresvakter.

Søndag 16. februar ble den 39 år gamle bussjåføren drept med kniv mens han kjørte Valdresekspressen. En 26 år gammel etiopier er siktet for drapet, som skjedde ved Fagernes.

- En helt

- Vi er samlet på en tung dag. En familie sitter igjen i sorg. En arbeidsplass, ei bygd, et dalføre og et land er rammet. Med stor sorg og fortvilelse tar vi farvel etter at han så umotivert og meningsløst ble tatt av dag. Det som skjedde er ubegripelig og utenkelig, sa Waisser under sin minnetale.

Bøland klarte å stanse bussen før han døde og forhindret dermed trolig en større ulykke.

- Til det siste gjorde han sitt ytterste for at ulykken ikke skulle bli større ved å hindre at bussen kjørte utfor veien. Det fyller mange med stor takknemlighet midt i all fortvilelsen, sa sognepresten.

- Det som skjedde ved Fagernes da Audun ble tatt av dage, var et angrep på grunnleggende verdier i vårt samfunn: Åpenhet, vennlighet, omtanke, service-innstilling, trygghet og innsatsvilje. Er det skepsisen og utryggheten som nå skal få overtaket? spurte Waisser.

Blomster

- Kjære pappa! Jeg er glad i deg og jeg vil savne deg, sa Bølands 10 år gamle datter, og la blomster på kisten.

En rekke blomsterdekorasjoner dekket kisten og kirken, og kirkerommet var tettpakket med mennesker. De som ikke fikk plass inne i kirken, kunne følge begravelsen på et høyttaleranlegg utenfor kirken.

- Skal aldri få skje igjen

Audun Bøland jobbet som sjåfør i busselskapet Jotunheimen og Valdres bussruter (JVB) da han ble knivstukket.

- Dette er en tragisk ulykke som har satt søkelyset på sikkerhet i kollektivtrafikken og spesielt sikkerheten til sjåfører. I dyp ærbødighet og respekt for Audun Bøland vil vi arbeide for at en slik ulykke aldri skal skje igjen, sa leder for samferdselsseksjonen i Oppland fylkeskommune, Arild Bøhn, i sin minnetale.

Bølands svoger, Helge Hermundstad, Ivar Opdal i JVB, Geir Antonsen i Yrkestrafikkforbundet og Ådne Svendsen i Nor-way Bussekspress holdt også minneord.

Landsomfattende markering

Alle landets bussjåfører stanset i to minutter ved nærmeste holdeplass da Bøland ble begravd onsdag klokka 12. Det var Transportbedriftenes Landsforening (TL) som samarbeidet med Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet om en landsomfattende markering.

Bølands kolleger har også tatt initiativ til en innsamlingsaksjon for Bølands etterlatte. Innsamlingen skal støtte et fond som er opprettet for å sikre utdanning for Bølands to barn.

(NTB)

VERDIG FARVEL:</B> Familie og venner tok farvel med Audun Bøland. Han klarte å stoppe en buss full av passasjerer selv om han var dødelig skadet. Slik reddet han mange liv før han døde.