Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Begrenser korneksport for å holde brødprisene nede

Høyeste inflasjon i Russland siden finanskrisa i 2008, ifølge Russlands statistiske sentralbyrå.

DYRERE MAT Matprisene i Russland har økt med 15, 4 prosent i år. Her får en kvinne mat under et veldedighetsarrangement som blant andre den russiskortodokse kirken står bak. Foto: Eduard Korniyenko/Reuters
DYRERE MAT Matprisene i Russland har økt med 15, 4 prosent i år. Her får en kvinne mat under et veldedighetsarrangement som blant andre den russiskortodokse kirken står bak. Foto: Eduard Korniyenko/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fallende rubelen, som er hardt rammet av synkende oljepriser og vestlige sanksjoner, har presset prisene betraktelig oppover, opplyser statistikkbyrået i dag. Inflasjonen for 2014 anslås til å ende på 11, 4 prosent. Det er et høyeste nivået siden finanskrisa i 2008.

Økte matpriser Matprisene har alene økt med 15,4 prosent i år, og russiske myndigheter har nylig varslet at de vil begrense korneksporten i et forsøk på å holde brødprisene nede.

I desember steg inflasjonen med 2,6 prosent. Samme måned falt rubelen dramatisk, og 18. desember falt valutaen med 20 prosent på én dag.

Den siste uken har rubelen imidlertid stabilisert seg på mellom 50 og 60 rubel mot dollaren. Det er over 40 prosent svakere enn i begynnelsen av 2014.
 
Sanksjonene svir I fjor var inflasjonen i Russland på 6,5 prosent. Økonomien har gått trått de siste to årene, men den dramatiske utviklingen i år skyldes en kombinasjon av sanksjonene og det faktum at oljeprisen er den laveste på fem år.

Sanksjonene avskjærer russiske banker fra utenlandske lån og ble innført som straff for Moskvas inngripen i konflikten i Ukraina.

Som et resultat krympet økonomien i november for første gang på fem år, og i løpet av første kvartal 2015, er det ventet at Russland vil være i resesjon.

Resesjon defineres som nedgang i økonomien i to eller flere kvartaler på rad, og analytikere tror nedgangen kan vare hele neste år.

Trange tider President Vladimir Putin, som står overfor den verste økonomiske krisen i løpet av sine 15 år ved makten, medga i sin tale til folket i desember at russerne står overfor trange tider.

Han la imidlertid ikke fram noen plan for hvordan økonomien skal stables på beina igjen, og nøyde seg med å si at økonomien kommer til å være i normal gjenge igjen innen 2017, i tråd med en global utvikling.

- Selv under de mest ugunstige forhold i verden kan situasjonen bare vare i to år. Den kan også bli forbedret tidligere enn det, sa Putin.

Tidligere statsråd kritisk Presidenten la skylden for krisen på ytre årsaker og sa at det ikke er noen interne grunner til at den russiske økonomier nå sliter.

 KRISE: Russlands president står overfor sin tøffeste økonomiske krise i løpet av sine 15 år ved makten. Han varsler trange tider, men tror økonomien er på normalt nivå igjen om et par år. Foto: Sergei Ilnitsky/AFP
KRISE: Russlands president står overfor sin tøffeste økonomiske krise i løpet av sine 15 år ved makten. Han varsler trange tider, men tror økonomien er på normalt nivå igjen om et par år. Foto: Sergei Ilnitsky/AFP Vis mer

Men den russiske regjeringen har selv skyld i den økonomiske krisen, fordi den har reagert for sent, mener tidligere finansminister Aleksej Kudrin.

- I dag kan jeg si at vi har gått inn i en fullt utviklet økonomisk krise. Neste år kommer vi til å få merke det, sa Kudrin like før jul.

Han anslår at inflasjonen i 2015 vil ligge mellom 12 og 15 prosent. (NTB-AFP-Reuters)

Lik Dagbladet på Facebook