Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Begrenset interesse i NATO for hva jeg mener om barnehagepriser

Jens Stoltenberg mener det er uproblematisk å fortsette som partileder fram til 14. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vedtok Arbeiderpartiets sentralstyre og landsstyre enstemmig å innkalle til et ekstraordinært landsmøte 14. juni. Det eneste punktet på agendaen blir å velge ny partileder etter Jens Stoltenberg, som nå forsvinne til topplederjobben i NATO.

Da avtroppende partileder Jens Stoltenberg møtte pressen i etterkant, sa han at han var imponert over enstemmigheten i partiet.

- Arbeiderpartiet har håndtert dette med en trygget som taler partiet til fordel. Det viser at Arbeiderpartiet er et parti som også kan håndtere det uforutsette. Det er selvsagt vedmodig å erkjenne at min tid som partileder går mot slutten, men det er godt å vite at jeg gir meg i en periode der partiet står sterkt, både organisasjonsmessig og på meningsmålingene, sier den tidligere statsministeren.
 
Vil være varsom Under pressekonferansen ble Stoltenberg spurt om hvordan han vil kombinere rollene som partileder og påtroppende NATO-generalsekretær fram til han går av 14. juni. Stoltenberg varslet da at han vil være varsom med å uttale seg om saker som «går direkte på NATO», og sa at Ap-ledelsen skal vurdere hvordan dette blir i praksis. 

- Men det vil fortsatt være fullt mulig å uttale seg om revidert nasjonalbudsett, kommunesammenslåing og barnehagepriser som påtroppende generalsekretær i NATO. Det er begrenset interesse i NATO for hva jeg mener om barnehagepriser, sa han.

Han fikk også gjentatte spørsmål om hvorfor han ikke bare går av nå og lar nestleder Helga Pedersen lede partiet fram til landsmøtet, slik at partiet får en leder som kan uttale seg fritt om alle typer politikk.
 
Stolenberg forklarer at han blir sittende med at han mener det er fullt mulig å lede partiet de åtte ukene fram til det ekstraordinære landsmøtet, og at det er dette som tross alt er normalen at partiledere ikke går av med umiddelbar virkning.

- Det er bare Gro som går av med en times varsel, og jeg har ikke lært alt av henne, sier Stoltenberg.