Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Begynnelsen på slutten for regjeringen»

- Et budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet vil være begynnelsen på slutten for en sentrumsregjering, sier Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener at uttalelsene fra Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs om at skattesatsene kan bli økt med 2 prosent, betyr at regjeringen skreddersyr neste års statsbudsjett med tanke på et forlik med Arbeiderpartiet.

Dersom regjeringen kommer med skatteforslag i tråd med Steensnæs sine uttalelser, ser ikke Foss noen grunn til å støtte en sentrumsregjering.

- Hvorfor skal vi ha en sentrumsregjering hvis den fører Aps skattepolitikk? spør han.

Foss spår store problemer for regjeringen hvis den ikke klarer å lokke Ap med på et samarbeid.

- Hvis Ap ikke lar seg lokke av skattetonene, og den kommer til oss og Frp, står vi foran et budsjett der det må gjøres så store endringer at det er tvilsomt om Stortinget er i stand til det, sier han.

Partnerskifte

- Det er åpenbart at regjeringen overlevelsestaktikk går ut på å skifte partnere fra år til år. I denne overlevelseslinjen ligger kimen til regjeringens nederlag fordi den økonomiske politikken ikke kan skifte side fra år til år. Verken Ap eller høyresiden vil finne seg i å bære videre arven fra i fjor, sier Foss.

Han understreker at Høyre ikke vil berge budsjettet om to år hvis det betyr at skatteskjerpelsene fra året før videreføres.

Foss tror imidlertid at regjeringen vil få problemer med å få Aps støtte for en skattepakke med økt skatt. Han viser til at det ved forrige korsvei var lengre avstand mellom sentrumspartiene og Ap enn mellom Høyre og Ap blant annet når det gjaldt når toppskatten skulle slå inn.

- I dag vil store deler av LOs egne medlemmer bli rammet av en slik skatteøkning, konkluderer Foss.

Ikke taktikk

Senterpartiets leder Anne Enger Lahnstein karakteriserte tirsdag Høyres for Fremskrittspartiets avvisning av økte skatter som posisjonering foran høstens budsjettforhandlinger. Foss avviser dette.

- Det ligger ikke mye taktikk i at Høyre sier nei til skatteøkninger. Vi ønsker lavere toppskatt, derfor vil vi ikke være med på å øke den. Vi ønsker formueskatten helt bort, derfor vil vi ikke være med på å øke den. Dette har ikke noe med posisjonering å gjøre, sier han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!