- Begynnelsen på slutten for Trump

Den anerkjente juristen Michael Luttig har tidligere vært nådeløs når det gjelder hans meninger om Donald Trump. Det som foregår rundt den tidligere amerikanske presidenten nå, betegner Luttig som begynnelsen på slutten.

TRUMP: Tidligere president Donald Trump saksøkes av statsadvokaten i New York, Leticia James, for å være involvert i omfattende svindel. I en frigitt avhørsvideo fra august 2022 nekter Trump å svare - 400 ganger. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Reuters / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Donald Trump og hans støttespillere og allierte er en klar fare for det amerikanske demokratiet, sa Luttig til komiteen og kongresspanelet i fjor sommer, i forbindelse med etterforskningen av stormingen av kongressen i 2021.

Men Luttig, som var rådgiver for tidligere visepresident Mike Pence, fordømte ikke bare Trump og hans tilhengere. Han forsøkte å bringe en hel nasjon til fornuft.

Det skriver Washington Post i et lengre intervju med den konservative juristen.

KLINKENDE KLAR: Michael Luttig er klar på hva han mener om Trumps handlinger de siste åra, og hvilke konsekvenser det bør få. Foto: AP / Susan Walsh / NTB
KLINKENDE KLAR: Michael Luttig er klar på hva han mener om Trumps handlinger de siste åra, og hvilke konsekvenser det bør få. Foto: AP / Susan Walsh / NTB Vis mer

- Vi amerikanere er ikke lenger enige om hva som er rett og galt, hva som skal verdsettes og ikke, hva som er akseptabel oppførsel og ikke, og hva som er og ikke er tolerabel diskurs i det siviliserte samfunnet. Amerika er på ville veier, sier Luttig til avisa.

- Foreligger rikelig med beviser

Nylig startet Trump sin offisielle valgkampanje, og har dermed funnet veien tilbake i internasjonale nyhetsspalter. Nå prøver den kontroversielle politikeren, som har en rekke skandaler bak seg, å returnere til Det hvite hus.

Justisdepartementet i USA skal samtidig avgjøre om Trump skal tiltales for hans rolle under stormingen av kongressen, og for at han tok med seg klassifiserte dokumenter til sin private eiendom i Florida etter at presidentperioden var over.

Nå har CBS News også fått tilgang til en video av et vitnemål Trump ga i fjor, i forbindelse med etterforskningen. Der nektet han mer enn 400 ganger å svare på spørsmål fra justisminister i delstaten New York, Letitia James.

Luttig mener det foreligger rikelig med beviser for at Trump har begått kriminelle handlinger, og tror at den tidligere presidenten vil bli tiltalt.

Om det ikke skulle skje, mener juristen likevel at nasjonen er klar for å betegne Trump og tilhengerne hans som irrelevante. Den politiske framtida til Trump er preget av tre store skjær i sjøen, mener Luttig.

- Begynnelsen på slutten

De tre hendelsene, som Luttig mener burde være nok til å ta ut tiltale, er følgende:

Trumps nylige påstand om at deler av grunnloven burde termineres for å returnere ham til embetet, de kriminelle handlingene i forbindelse med stormingen, og de mislykkede valgresultatene til Trumps favoriserte kandidater i mellomvalget i fjor.

- Det er begynnelsen på slutten av Donald Trump, slår dommeren fast.

- Likevel er oppdraget med å beseire Trump, og dermed redde det amerikanske demokratiet, ikke fullført. Donald Trump har bevist at det eneste som kan stoppe ham, er loven, legger han til.

Den 68 år gamle juristen har tidligere jobbet for Gerald Ford, Ronald Reagan og George W. Bush, blant andre. Han var føderal dommer fra 1991, men er nå pensjonert.

- I krig mot seg selv

Han ble igjen aktuell under den nevnte 6. januar-komiteen, hvor han blant annet forklarte tidligere visepresident Mike Pence at han ikke kunne gjøre som Trump ønsket - å blokkere sertifiseringen av Joe Bidens valgseier.

- Amerika er i krig mot seg selv, sa han, og advarte mot at Trump og tilhengerne hans fremdeles var en trussel og potensiell fare for det amerikanske demokratiet - selv halvannet år etter kongresstormingen.

Nå er Luttig er tydelig på hva han mener om Trumps handlinger de siste åra, i en sammenlikning med Richard M. Nixons rolle i Watergate-skandalen:

- Det Nixon gjorde var bare en vanlig forbrytelse. Det Trump har gjort, er uten tvil den verste forbrytelsen mot USA som en president kan begå.

Richard M. Nixon trakk seg i 1974, på grunn av den nevnte skandalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer