Afghanistan under Taliban

- Begynner å haste

Talibans blodige fortid gjør at mange afghanere ikke tør annet enn å flykte.

VIL BORT: En afghansk kvinne og barna er livredde og forsøker å flyte fra Afghanistan etter maktovertakelsen denne uka. Her er de avbildet ved grensa til Iran. Foto: AFP / NTB
VIL BORT: En afghansk kvinne og barna er livredde og forsøker å flyte fra Afghanistan etter maktovertakelsen denne uka. Her er de avbildet ved grensa til Iran. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Taliban overrasket både seg sjøl og verden da de tok over makta over Afghanistan uten å møte motstand - og i rekordfart. Det har ført til frykt hos veldig mange afghanere, som kaoset på flyplassen i Kabul jo viste.

Mer enn 18 000 er blitt evakuert og flydd ut av Kabul siden maktovertakelsen, ifølge Nato og Reuters. Titusenvis av mennesker forsøker nå å rømme landet, både via fly eller landeveien.

KAOS: Satellittbilder avslører kaoset som har utspilt seg på flyplassen i Kabul etter at Taliban tok makta i Afghanistan. Video: AP Vis mer

- Alt, alt jeg drømte om, alt jeg har jobbet for, er borte. Min verdighet, min stolthet, til og med min eksistens som jente, livet mitt - alt dette er i fare, forteller en afghansk kvinne, ifølge BBC.

Ryktestrøm

«Taliban har slått hardt ned på demonstrasjoner i minst fire byer i Afghanistan torsdag, og tok dem med seg tross løfter om amnesti», ifølge The New York Times.

STOLTE AV FLAGGET: Afghanere holdt opp det afghanske flagget da de markerte uavhengighetsdagen i hovedstaden Kabul torsdag. Vil de kunne gjøre det i fortsettelsen, når Taliban fester grepet? Framtida lurer alle på nå. Foto: Reuters / NTB
STOLTE AV FLAGGET: Afghanere holdt opp det afghanske flagget da de markerte uavhengighetsdagen i hovedstaden Kabul torsdag. Vil de kunne gjøre det i fortsettelsen, når Taliban fester grepet? Framtida lurer alle på nå. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Demonstrantene skal ha blitt møtt med makt: Talibanere både skjøt i lufta og slo mot menneskene for å få dem bort, ifølge The New York Times, som skriver:

«Nok en gang undergraver Talibans fotsoldater beskjeden fra sine ledere om å moderere brutaliteten de lenge har vært kjent for».

Propaganda-krig

Afghanistan-kjenner og forsker ved Chr. Michelsens institutt (CMI) i Bergen følger nøye med på utviklingen, og understreker at det nå pågår en voldsom medie- og propaganda-krig.

- Det er klart at informasjon om at Taliban går rundt og henter våpen fra folk eller slår ned på demonstrasjoner skaper frykt. Men det er viktig å huske at det nærmest er umulig å sjekke og verifisere opplysningene som kommer ut av landet nå, sier Strand.

VIL UT: Militære styrker forteller om desperate mødre som kaster fra seg babyene sine i håp om at de vil reddes fra Afghanistan. Vis mer

Han viser til at det langt fra var unaturlig at mange afghanere torsdag veivet med det røde, svarte og grønne afghanske flagget.

- Det var uavhengighetsdagen i går. Hvert år feirer afghanere at de kastet ut britene for hundre år siden. De har et sterkt og stolt forhold til det afghanske flagget sitt, så Taliban må være forsiktige med å erstatte det med sitt hvite og svarte, sier Strand.

EVAKUERT: Kaisa Markhus er daglig leder i Ascend Athletics, og har Kabul som arbeidssted. Hun var i Kabul da Taliban tok over makten i den afghanske hovedstaden. Video: Magnus Paus Vis mer

Ser til Iran

Den gamle regjeringens politistyrker forsvant da Taliban inntok Kabul. Nå er det Talibans folk som har ansvaret for lov og orden i landet.

- Jeg ser nå masse forhandlinger som pågår om hvem som skal få innflytelse framover. Det er foreløpig umulig å si noe om hva som blir resultatet av dette, men jeg har merket meg at Taliban sier de skal ha med andre grupper, som minoriteter og kvinner. Litt mer som den iranske modellen, sier han.

Strand tror at grunnen til at de pågående forhandlingene tar så lang tid «tyder på at Taliban kanskje er mer lydhøre».

- Men vi vet ikke. Men nå begynner det å haste med å få avklart ting. Taliban må få på plass en administrasjon og folk som kan drive landet, sier han.

Samtidig viser Strand til at Taliban var «strategiske nok til ikke å ville si noe mer før de internasjonale styrkene er ute».

- Det gjelder bare å følge med. Nå er alt ganske flytende, sier Strand.

VIL BORT: Amerikanske soldater passer på at internasjonale og afghanere med riktig pass og billett ut av landet får dra fra Kabul. Som denne kvinnen og barnet. De tør ikke ta sjansen på et Afghanistan med Taliban, slik gruppa var da de styrte forrige gang, på 1990-tallet. Foto: AFP / NTB
VIL BORT: Amerikanske soldater passer på at internasjonale og afghanere med riktig pass og billett ut av landet får dra fra Kabul. Som denne kvinnen og barnet. De tør ikke ta sjansen på et Afghanistan med Taliban, slik gruppa var da de styrte forrige gang, på 1990-tallet. Foto: AFP / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer