Afghanistan under Taliban

- Begynner å haste

Talibans blodige fortid gjør at mange afghanere ikke tør annet enn å flykte.

VIL BORT: En afghansk kvinne og barna er livredde og forsøker å flyte fra Afghanistan etter maktovertakelsen denne uka. Her er de avbildet ved grensa til Iran. Foto: AFP / NTB
VIL BORT: En afghansk kvinne og barna er livredde og forsøker å flyte fra Afghanistan etter maktovertakelsen denne uka. Her er de avbildet ved grensa til Iran. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Taliban overrasket både seg sjøl og verden da de tok over makta over Afghanistan uten å møte motstand - og i rekordfart. Det har ført til frykt hos veldig mange afghanere, som kaoset på flyplassen i Kabul jo viste.

Mer enn 18 000 er blitt evakuert og flydd ut av Kabul siden maktovertakelsen, ifølge Nato og Reuters. Titusenvis av mennesker forsøker nå å rømme landet, både via fly eller landeveien.

- Alt, alt jeg drømte om, alt jeg har jobbet for, er borte. Min verdighet, min stolthet, til og med min eksistens som jente, livet mitt - alt dette er i fare, forteller en afghansk kvinne, ifølge BBC.

Ryktestrøm

«Taliban har slått hardt ned på demonstrasjoner i minst fire byer i Afghanistan torsdag, og tok dem med seg tross løfter om amnesti», ifølge The New York Times.

Demonstrantene skal ha blitt møtt med makt: Talibanere både skjøt i lufta og slo mot menneskene for å få dem bort, ifølge The New York Times, som skriver:

«Nok en gang undergraver Talibans fotsoldater beskjeden fra sine ledere om å moderere brutaliteten de lenge har vært kjent for».

Propaganda-krig

Afghanistan-kjenner og forsker ved Chr. Michelsens institutt (CMI) i Bergen følger nøye med på utviklingen, og understreker at det nå pågår en voldsom medie- og propaganda-krig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.