Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Begynner å se ut som om kirka helt bevisst har manipulert medlemslistene

Høyres Henrik Asheim reagerer kraftig på Dagbladets katolikk-avløring.

- ALVORLIG SAK: - Vi ser også en biskop og en kirke som drives fra skanse til skanse, og hele tida presses til å innrømme nye forhold, når de i stedet kunne lagt alle kortene på bordet innledningsvis. Som medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, må jeg si at det ikke er spesielt tillitsvekkende at de ikke spiller på lag med myndighetene, sier Høyres Henrik Asheim. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no / Høyre
- ALVORLIG SAK: - Vi ser også en biskop og en kirke som drives fra skanse til skanse, og hele tida presses til å innrømme nye forhold, når de i stedet kunne lagt alle kortene på bordet innledningsvis. Som medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, må jeg si at det ikke er spesielt tillitsvekkende at de ikke spiller på lag med myndighetene, sier Høyres Henrik Asheim. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no / Høyre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Henrik Asheim reagerer kraftig på Dagbladets avsløring om at biskop Bernt Eidsvig allerede i 2012 var kjent med Den katolske kirke i Norge medlemsregistrerte intetanende personer - men gjorde ingenting for å stanse praksisen før saken sprakk i fjor.

- Denne saken blir bare mer og mer alvorlig jo mer det graves i den. Først er det bortforklaringer om rutinesvikt nedover i system. Så viser det seg at dette har vært bevisst helt opp til topps i kirka, sier Høyres Henrik Asheim, som sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.    

Som Dagbladet har omtalt tidligere, beskrives medlemsrutinene etter lovens bokstav i OKBs årsmelding for 2014. Praksisen med å innføre uvitende personer i medlemregisteret, nevnes ikke med et ord - noe også Fylkesmannen har påpekt sin korrespondanse med trossamfunnet.

Les alle sakene om katolikkrotet her.

- Begynner å se bevisst ut Som Dagbladet skriver i dag, ble Norsk katolsk bisperåd i 2013 gjort oppmerksom på praksisen og det ble vedtatt at slik registrering måtte opphøre med øyeblikkerlig virkning. På spørsmål om hvorfor praksisen likevel fikk fortsette, har biskopen svart:
 
- Dessverre ble vedtaket ikke gjennomført umiddelbart, som det burde ha vært. I en presset arbeidssituasjon valgte vi minste motstands vei. Det har vi grunn til å beklage - og angre.   

Asheim, som representerer Akershus på Stortinget, mener unlatelsessynden er alvorlig: 

- Det ble altså sagt at man skulle endre praksis, uten at det ble fulgt opp. Det begynner å se ut som om kirka helt bevisst har manipulert medlemslistene. De avsløringene som har kommet om håndteringen til Den katolske kirke, og hva de faktisk har visst, gjør at denne saken er mer alvorlig nå enn da Dagbladet først avslørte det.

- Vi ser også en biskop og en kirke som drives fra skanse til skanse, og hele tida presses til å innrømme nye forhold, når de i stedet kunne lagt alle kortene på bordet innledningsvis. Som medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, må jeg si at det ikke er spesielt tillitsvekkende at de ikke spiller på lag med myndighetene, fortsetter han.
 
Råd til egen minister Asheim har en klar forventning til opprydningsarbeidet som nå foregår i kirka, etter pålegg fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som forvalter og er tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen:

- De må legge fram en liste for Fylkesmannen med antallet feilregistrerte.

Han kommer med en klar oppfordring til sin egen statsråd og partifelle, kulturminister Torhild Widvey (H): 

 - Ender dette i en uklar saksbehandling, der det blir forhandlinger mellom Fylkesmannen og kirka, så må departementet og statsråden komme på banen og sette et eksempel. Hun må si: Denne typen manipulering med medlemslister er uaktuelt. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!