Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Begynnerlønn: 520 000 kroner

Dataprogrammerer Torgeir Hagland (22) ble headhuntet av den amerikanske dataspill-giganten Shiny. Begynnerlønn: vel 520000 kroner. Snart kan lønna nærme seg millionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22-åringen fra Røyken i Buskerud er et av de svært ettertraktede norske «datageniene» som utenlandske konsern kappes om å sikre seg.

Torgeir har ikke kjøpt seg dyr sportsbil, og det blir liten tid til badeliv. 22-åringen jobber vanligvis over 12 timer om dagen.

- Lønningene her er omtrent dobbelt så høye som i Norge. Det var likevel ikke lønna som gjorde at jeg endte opp i California, sier Torgeir Hagland.

Han er sjøllært, uten utdannelse, men uhyre attraktiv på det amerikanske jobbmarkedet.

- Akkurat nå skulle jeg ønske at jeg hadde studert litt, fordi de amerikanske myndighetene gir lettere oppholdstillatelse til folk med utdannelse, sier 22-åringen.

Lager dataspill

Torgeir ble interessert i programmering på videregående skole, og ble plukket opp av en dansk guttegjeng som laget såkalte «demoer», korte demonstrasjoner på ulike typer programmering og grafikk.

- Jeg ble med dem til Danmark, men vi måtte flytte kontoret til London, fordi det var så vanskelig å få ansatt folk. Etter hvert gikk hele greia konkurs, men de fleste av oss ble plukket opp av forskjellige dataspillprodusenter. Jeg fikk et møte med Shiny-konsernet i London, og de ansatte meg samme dagen. Jeg ante ikke hva lønna skulle bli. Hadde bare kjempelyst til å reise til varmere strøk. Hjemme i Norge var det bare førstegangstjenesten som ventet på meg, forteller Torgeir Hagland.

Han jobber i et team som har laget dataspill-konsernets nye storsatsing: «Messias». Ifølge avtalen med bedriften kan utviklerne putte en viss prosent av salget rett i egen lomme. Selger spillet bra, blir han rik.

Ungt miljø

Gjennomsnittsalderen i dataselskapet ligger rundt 25 år. Flere av de ansatte er skandinaver.

- Det jobber to nordmenn her foruten meg. Det er også en del dansker her og en finne. Jeg har inntrykk av at bransjen finner mange talenter i Skandinavia. Ellers er det England, Frankrike, Japan og selvfølgelig USA som er de store nasjonene.

En vanlig dag for dataprogrammereren består i arbeid fra klokka ti om morgenen til midnatt, bare avbrutt av lunsj og middag.
- Jeg synes det er gøy, men det kan bli litt lite fritid innimellom, medgir Torgeir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!