Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Begynte å legge på seg i militæret. Stoppet først ved 225 kilo

Men nå er livet litt lettere for Rune (42).

FØR OG ETTER:
Fra å være en godt trent og slank 19-åring, begynte Rune Glørstad å legge på seg mens han var i militæret. På det meste har han veid 225 kilo. Nå har han imidlertid tatt av 65 kilo, og årets mål er å gå ned ytterligere 50.  Foto: Privat
FØR OG ETTER: Fra å være en godt trent og slank 19-åring, begynte Rune Glørstad å legge på seg mens han var i militæret. På det meste har han veid 225 kilo. Nå har han imidlertid tatt av 65 kilo, og årets mål er å gå ned ytterligere 50. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over halvparten av Norges befolkning er overvektige, viser en studie fra i sommer.

Rune Glørstad (42) er definitivt en av dem. Som 19-åring var han både slank og godt trent, men i løpet av militæret begynte kiloene å rase på.

- Jeg fikk såkalt brakkesyke, og ble liggende mye på senga og spise godteri på kveldene. Jeg trente et par ganger i uka, men langt fra like mye og organisert som før. I tillegg ble det en del fester i helgene. Fra å veie 84 kilo da jeg startet i militæret var vekta kommet opp på 109 da jeg sluttet, sier 42-åringen til Dagbladet.

Feit mat Men det stoppet ikke der. I løpet av det neste tiåret ble nemlig dette tallet mer enn fordoblet.

- I slutten av 2007 veide jeg 225 kilo. Da var det tungt. Jeg klarte bare å gå ett minutt av gangen. Jeg utviklet tilleggssykdommer, ble impotent og fikk flere sår på kroppen. Det var et helvete, og jeg holdt meg mye innendørs, sier Glørstad som også står fram i Fædrelandsvennen i dag.

Han forteller at dietten stort sett bestod av sjokolade, pizza, hamburgere og annen feit mat - og med unntak av perioder der han tok seg sammen, raste kiloene på.

De gangene Glørstad gikk ut og var sosial opplevde han ofte som ydmykende.

- SYTER IKKE: Rune Glørstad har hyret en personlig trener og lagt om kostholdet, og gått ned 65 kilo. Foto: Privat
- SYTER IKKE: Rune Glørstad har hyret en personlig trener og lagt om kostholdet, og gått ned 65 kilo. Foto: Privat Vis mer

- En gang da jeg var på Leangen travbane, og skulle på do, måtte absolutt alle reise seg for at jeg skulle komme forbi dem. Alle så på meg. Jeg følte at til og med hestene stoppet opp for få med seg hva som skjedde, sier han.

Blogger om ulempene På tjukkasbloggen.no skriver Glørstad åpent om ubehagelighetene ved å være så stor og tung som han har vært.

- Jeg er dønn ærlig, og forteller hemmelighetene knyttet til å veie mer enn 200 kilo.

- Hvilke hemmeligheter er det?

- At vekta påvirker psyken, at man får søvnapne, livstidssykdommer og impotens, gnagsår på kroppen, diabetes type 2 og begynnende astma.

Trener daglig Glørstad innså at han var nødt til å ta noen grep for å berge helsa, både fysisk og psykisk. Han startet et sunnere liv, først på egen hånd, deretter i samarbeid med kameraten Ronny Fevåg, som også er blitt hans personlige trener ved Hitthegym i Trondheim.

Nå har han gått ned 65 kilo, og målet for det kommende året er å ta av ytterligere 50 kilo.

For å få til dette trener han hver dag. I tillegg er han bevisst på hva og hvor mye han spiser.

PÅ VEI NED: Dette bildet har Rune lagt ut på tjukkasbloggen.no. Her skriver han åpent om ulempene ved å være svært overvektig. Foto: Privat
PÅ VEI NED: Dette bildet har Rune lagt ut på tjukkasbloggen.no. Her skriver han åpent om ulempene ved å være svært overvektig. Foto: Privat Vis mer

- Kosthold har 80 prosent å si for en vektnedgang, og trening 20 prosent, ifølge min trener, sier 42-åringen.

- Hva er dine beste råd for å gå ned i vekt?

- Ikke vær redd for å spørre om råd. Det finnes alltid noen som bryr seg og vil hjelpe deg. Det er ikke lov å syte eller klage under trening. Min melding til andre overvektige er at selv om det gjør vondt når du starter å trene, så må du bare fortsette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!