Erna-dekning:

Behandler TV 2-klage

Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal undersøke TV 2s bruk av journalist i Erna Solberg-saken. - Alarmene burde ringt i TV 2, sier klageren.

PROBLEMATISERES: TV 2-bilder viser journalist Lars Joakim Skarvøy (foran) og Høyres Cato Husabø Fossen (bak) i samme rom under Erna Solbergs intervju om ektemannens aksjehandel 21. september. Foto: TV 2 / Skjermdump
PROBLEMATISERES: TV 2-bilder viser journalist Lars Joakim Skarvøy (foran) og Høyres Cato Husabø Fossen (bak) i samme rom under Erna Solbergs intervju om ektemannens aksjehandel 21. september. Foto: TV 2 / Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet omtalte for noen uker siden TV 2s bruk av journalist Lars Joakim Skarvøy i habilitetssakene om Erna Solberg.

Flere eksperter reagerte på at Skarvøy gjorde et 20 minutter langt intervju med Høyre-lederen, når han samtidig har nære bånd til hennes pressesjef. Cato Husabø Fossen var Skarvøys forlover.

Nå skal pressens klageorgan PFU behandle en klage på TV 2-intervjuet. Det bekrefter PFU overfor Dagbladet.

- Brutal sak

Klagen er sendt inn av tidligere Arbeiderparti- og Senterparti-politiker og journalist Tor-Erik Røberg-Larsen.

Han mener alarmklokkene burde ringt i TV 2.

- Det er en brutal sak. Jeg synes det er helt på trynet at en som sitter så tett på, dekker saken om Erna Solberg. Det er rart at TV 2 ikke skjønner det, sier Røberg-Larsen til Dagbladet.

DELTE BILDE: Lars Joakim Skarvøy og Cato Husabø Fossen (bak), på en nyttårsfeiring Skarvøy delte bilde fra i 2017. Foto: Facebook
DELTE BILDE: Lars Joakim Skarvøy og Cato Husabø Fossen (bak), på en nyttårsfeiring Skarvøy delte bilde fra i 2017. Foto: Facebook Vis mer

TV 2-journalist Skarvøy og Solberg-rådgiver Fossen har delt bilder sammen fra nyttårs- og 17. mai-feiringer i sosiale medier.

De skrev mange artikler sammen da de begge var journalister i VG i 2014 og 2015.

En rekke saker

Dagbladets gjennomgang viser at Skarvøys navn også står på minst 14 artikler om Solberg-saken. I bare én av dem er relasjonen mellom dem opplyst om.

ERNAS PRESSESJEF: Cato Husabø Fossen er Erna Solbergs pressesjef og TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøys forlover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ERNAS PRESSESJEF: Cato Husabø Fossen er Erna Solbergs pressesjef og TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøys forlover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

TV 2 vil ikke kommentere PFU-klagen eller kritikken fra klageren.

- Av hensyn til behandling i PFU avventer vi med å kommentere saken inntil beslutning foreligger, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Dagbladet.

Journalist Skarvøy er også forelagt kritikken, men har ikke besvart henvendelsen. Til Medier24 sier han at han ikke ønsker å kommentere saken og henviser til sin redaksjonelle ledelse.

Nyhetskanalen har tidligere uttalt til Dagbladet at de mener journalisten ikke er inhabil til å dekke Erna Solberg-saken.

Klages inn på to punkter

TV 2 mottok klagen torsdag. Den kan enten ende i en fellelse eller frifinnelse. Partene kan også komme fram til en løsning selv, en minnelig ordning.

I klagen, som Dagbladet har sett, skriver Røberg-Larsen at han mener TV 2 har brutt pressens etiske normer, Vær Varsom-plakatens punkt 2.2 og 2.3.

Der oppfordres pressen til å vise åpenhet, verne om sin integritet og troverdighet og å unngå spekulasjoner om inhabilitet.

Klager støttet Giske

Lars Joakim Skarvøy dekket kontroversene rundt Ap-politiker Trond Giske både som forfatter og VG-journalist i en artikkel som ble omstridt.

PFU-klageren Røberg-Larsen var i to år medlem i Trond Giskes Ap-lag Nidaros sosialdemokratisk forum. Han meldte seg ut i september.

Han understreker at det er han personlig som klager og at Ap ikke er involvert.

Røberg-Larsen har også vært journalist i Arbeiderbladet, som nå heter Dagsavisen, og vært en del av arbeiderbevegelsen i hele sitt liv.

- Ikke noe i veien

Overfor Dagbladet reagerer han også på at TV 2 bare i en av de nevnte artiklene opplyser om relasjonen mellom Skarvøy og Fossen

- Når det er så tette bånd, burde de omtalt det hver gang, sier Røberg-Larsen.

Vennskapet mellom TV 2-journalisten og Høyre-pressesjefen har vært problematisert før. Fossen behandler pressehenvendelser på vegne av Høyre.

- Skarvøy har ikke noen personlig relasjon til Solberg, og jeg mener det ikke er noe i veien for at han intervjuer henne, sa TV 2s nyhetssjef Fredrik Kirkevold nylig til Dagbladet.

TV 2 understreket at det var andre kolleger som håndterte kontakten med pressesjefen og gjorde intervjuavtalen.

- Saker som direkte omhandler Fossen, jobber ikke Skarvøy med. TV 2 er generelt bevisst på bindinger og spekulasjoner om inhabilitet, og har løpende diskusjoner om dette, sa TV 2s Kirkevold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer