Natur-toppmøte i Montreal:

- Behandles som et toalett

FN-sjef António Guterres trygler verdens ledere.

AKTIV: FNs generalsekretær Antonio Guterres er på plass i Montreal, der FNs toppmøte for å redde naturen nå er i gang. I nær to uker skal det jobbes for å få i stand det mange håper blir en slags Paris-avtale for naturen. Foto: NTB
AKTIV: FNs generalsekretær Antonio Guterres er på plass i Montreal, der FNs toppmøte for å redde naturen nå er i gang. I nær to uker skal det jobbes for å få i stand det mange håper blir en slags Paris-avtale for naturen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FNs naturtoppmøte, COP15, starter for fullt onsdag, i den kanadiske byen Montreal. I kveld holder FNs generalsekretær António Guterres sin tale til verden og delegatene.

- Naturen er menneskehetens beste venn. Uten natur, har vi ikke noe. Uten natur, er vi ikke noe. Det er naturen som gir oss liv, starter Guterres, før han sier at «vi fører en krig mot naturen».

- Denne konferansen handler om den viktige oppgaven med å skape fred med naturen. Fordi i dag lever vi i disharmoni med den, sier generalsekretæren.

Sykdommer, død og sult

I forkant av toppmøtet har det kommet en rekke dystre nyheter. Som at verdens dyrebestander har stupt med 69 prosent siden 1970. At 75 prosent av landjorda er påvirket av menneskene, havene overfisket, fylt med plast og blir stadig surere.

- Vi behandler naturen som et toalett. Og til slutt begår vi indirekte selvmord. Fordi natur- og biomangfold-tapet vil føre til en forferdelig menneskelig kostnad, sier Guterres.

Han viser til tap av jobber, sult, sykdommer og død. Om verdens ledere ikke klarer å iverksette drastiske tiltak for å bedre jordas helsetilstand, har FN regnet ut at ødeleggelser av økosystemet vil føre til årlige tap på voldsomme tre billioner dollar.

- Dette måler vi i høyere priser for vann, mat og energi, forklarer Guterres.

Orgie av ødeleggelser

Akkurat som med klimakrisa, fører også natur- og biomangfold-krisa til at det er de som har forurenset og ødelagt minst - verdens fattige - som vil merke konsekvensene mest.

- Men de er aldri de siste, advarer Guterres og oppfordrer naturtoppmøte-deltagerne til å jobbe hardt for å stoppe det han kaller en «orgie av ødeleggelser».

- Ingen unnskyldninger. Ingen utsettelser. Løfter gitt må bli løfter holdt. Det er på tide å inngå en fredspakt med naturen, sier generalsekretæren.

NATURFENOMEN: Hvert år migrerer millioner av landkrabber til havet for å formere seg, på Christmas Island i Australia. Lokale krefter har hjulpet til for å gjøre reisen mindre farefull. Video: David Watchorn/Henrique Kwong. Reporter: Andrea Viland Ask Vis mer

Før han gir tre råd:

  • Alle land må lage ambisiøse planer, på tvers av alle sektorer og departement, for å redde naturen, finne grønne løsninger, redusere plast, verne natur....
  • Næringslivet må jobbe sammen med myndighetene om samme mål, og anerkjenne at profitt og beskyttelse av natur henger sammen.
  • De rike landene (som har forurenset mest) må gi langt mer til verdens fattige land sånn at de kan ta vare på sin natur. Sånn at ikke kortsiktig profitt går foran, slik gjort i vesten.

- Det er på tide å gi tilbake, sier generalsekretæren.

REDD PLANETEN: Denne lille jenta har et klart budskap til verdens ledere, som samles i Montreal for å redde naturen. Foto: NTB
REDD PLANETEN: Denne lille jenta har et klart budskap til verdens ledere, som samles i Montreal for å redde naturen. Foto: NTB Vis mer

Livsgrunnlag i fare

WWF Verdens naturfonds seniorrådgiver for naturmangfold, Sverre Lundemo, er på plass i Montreal.

- FNs generalsekretær beskriver realiteten vi er inne i, og som mennesker verden over kjenner på, men som så mange statsledere sliter med å ta inn over seg: Vårt livsgrunnlag er i fare, sier Lundemo til Dagbladet før han fortsetter:

- Guterres påpeker riktig at vi behandler naturen som et toalett, hvor vår bunnløse iver etter kortsiktig økonomisk vekst setter våre egne liv i fare.

FYLLER GATENE: Olly (17) protesterer med en gruppe mennesker mot at ingen gjør noe for å stoppe olje- og gassindustrien fra å vokse. Under klimatoppmøte i Glasgow holder flere på å demonstere i gatene. Video: Henning Lillegård Vis mer

Om verdens befolkning ikke endrer måten vi bruker naturen på, vil ikke planeten kunne brødfø en voksende befolkning, legger Lundemo til. Han er håpefull for de neste to ukene:

- COP15 gir oss en unik mulighet til å reparere vårt ødelagte forhold til naturen – en mulighet vi ikke kan miste. Nå må verdens land få på plass en sterk og ambisiøs naturavtale som stopper og reverserer den dramatiske utviklingen vi nå ser.

Naturtoppmøtet pågår i Montreal fra 7. til 19. desember.

Målet er å få til en internasjonal naturavtale, som skal være like viktig som Parisavtalen skal være for klimaet.

  • Dagbladet vil være i Montreal i den siste delen av toppmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer