FAKTURATRØBBEL: Elling Kvamme ble truet med at strømleveransen fraTelinet skulle opphøre etter at han fikk inkassovarsel, uten å ha mottatt regninga. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
FAKTURATRØBBEL: Elling Kvamme ble truet med at strømleveransen fraTelinet skulle opphøre etter at han fikk inkassovarsel, uten å ha mottatt regninga. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

- Behandlet som en simpel kriminell

Da Elling Kvamme (93) prøvde å forklare at han aldri hadde mottatt noen strømregning, ble han møtt med en trussel: Pung ut, ellers opphører strømleveransen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

93 år gamle Elling Kvamme er en aktet samfunnsborger. I 2004 mottok den tidligere medisinprofessoren ved Universitetet i Oslo St. Olavs orden, ridder av 1. klasse. Dette for sin faglige innsats, men også for sitt mangeårige engasjement for krigsofre, som leder av Den norske Buchenwaldforeningen.
Kvamme var selv en av de 1200 norske studentene som ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Buchenwald i Tyskland i 1943.

93-åringen regner seg selv som en rettskaffen mann, og er svært lite førnøyd med den behandlingen han har fått fra strømleverandør Telinet Energi AS og inkassoselskapet Conecto.
 
Truet med strømmen Kvamme ble svært forbauset da han 1. desember i fjor mottok inkassovarsel fra Conecto på vegne av Telinet Energi for ikke å ha betalt en strømregning 10. november 2011.

- Jeg har aldri tidligere mottatt inkassovarsel. Alle fakturaer som kommer til meg, betaler jeg omgående. Og regningen inkasoselskapet siktet til, har jeg aldri sett. Jeg mottok heller aldri noen purring, sier 93-åringen til Dagbladet.
 
Kvamme tok dette opp med inkassoselskapet per telefon, og regnet med at han ville få en ny faktura. Isteden fikk han et nytt inkassovarsel med trussel om at strømleveransen ville opphøre, dersom betaling uteble.

- Det kan de altså gjøre midt på vinteren, uten å tenke på helsa til den det angår, sier Elling Kvamme.
 
Måtte betale Conecto hentet inn en kredittvurdering på Kvamme, som viste at han har prikkfritt rulleblad.
 
Siden han ikke fikk noen ny faktura, valgte Kvamme å betale  grunnbeløpet på 4624,12 kroner 8. januar. Han droppet å betale inkassoomkostningene, og håpet på at saken skulle være ute av verden.
 
13. januar mottok han nytt varsel fra Conecto, med trussel om rettslig inndragning av restbeløpet på 691 kroner, som dekker inkasso og renter.
 
Kvamme betalte dette for å få saken ut av verden, men er forferdet over hvordan han er blitt møtt av selskapene.

- Jeg føler meg behandlet som en simpel kriminell. De tror meg jo ikke på noen ting. De nekter å se muligheten for at strømregningen kan ha blitt lagt i feil postkasse eller på annen måte er kommet bort.

Elling Kvamme har nå byttet strømleverandør.

- Tar ikke strømmen Markedssjef Bjørn Arctander i Telinet Energi understreker at det er forskjell på å stenge av strømmen og at strømleveransen opphører.

- Om den aktuelle kunden har følt seg mistrodd, må jeg beklage dette. Det må presiseres at vi, helt uavhengig av alder på kunden, aldri truer med å ta strømmen. Om vi stopper leveransen på en kunde grunnet manglende betaling, tar netteier over på såkalt leveringsplikt, sier Arctander.

Administrerende direktør i Conecto, Sverre Olav Helsem, beklager også at Kvamme føler seg mistrodd.

- Vi har forholdt oss til gjeldene regler og prosedyrer, slik vi gjør i alle saker. Ut over dette kan vi ikke kommentere en enkeltsak uten fullmakt til å utlevere saksinformasjon, sier Helsem.

HEDERSMANN: Elling Kvamme ble i 2004 Ridder av 1. klasse for sitt virke som medisinprofessor og sitt engasjement for krigsofre Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
HEDERSMANN: Elling Kvamme ble i 2004 Ridder av 1. klasse for sitt virke som medisinprofessor og sitt engasjement for krigsofre Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer