Behandling av tips om bombemannen tok for lang tid

Det innrømmer Oslo-politimester Anstein Gjengedal.

I RUINER: Regjeringskvartalet kort tid etter at bomba gikk av 22. juli. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX
Foto: BERIT ROALD / SCANPIX
I RUINER: Regjeringskvartalet kort tid etter at bomba gikk av 22. juli. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX Foto: BERIT ROALD / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettertid innrømmer politimester Anstein Gjengedal i Oslo at det tok for lang tid å håndtere opplysninger om mulige gjerningsmenn for angrepet mot regjeringskvartalet.

Operasjonssentralen fikk første melding om en mulig gjerningsmann klokka 15.31, fortalte Gjengedal da rapporten om politiets arbeid etter terrorangrepene ble lagt fram torsdag.

- Vedkommende ble beskrevet som liten, mørkhåret og ikledd en slags vekteruniform. Denne observasjonen var knyttet til den sprengte bombebilen. Det ble straks iverksatt undersøkelser for å identifisere bilen og den eller de som parkerte den på utsiden av regjeringslokalene, sier Gjengedal.

Opptatt Tre minutter senere ringte et annet vitne. Da var alle operatørene ved operasjonssentralen opptatt i andre samtaler.

- En ansatt på sentralbordet tok imot beskrivelsen av en mann iført politiuniform og registreringsnummer på bilen han kjørte vekk fra stedet i. Dette ble formidlet videre til operatørene, og klokka 15.55 ringte en operatør ved operasjonssentralen tilbake til samme vitne og fikk mer informasjon. Den mistenkelige personen ble da beskrevet som en mann med europeisk utseende, cirka 180 centimeter høy, bevæpnet og med politimerke på armen, forteller Gjengedal.

Varslet Samtalen varte til klokka 16.01. Klokka 16.04 anmodet Oslo-politiet Kripos om å sende ut riksalarm. Operasjonssentralen i Oslo ringte kort tid etter til politidistriktene rundt Oslo og varslet om bilen.

- Slik dette framstår i ettertid tok det for lang tid å håndtere opplysningene om mulige gjerningsmenn. Denne tidsbruken må ses i sammenheng med det enorme trykket mot operasjonssentralen og at den operative staben fortsatt ikke var fullt ut besatt, og at hovedfokus på dette tidspunkt var å redde liv, sier Oslos politimester.

Anders Behring Breivik passerte ut av Oslo ved Lysaker klokka 15.56, på vei mot Utøya.

(NTB)