Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Behandlingen av Breivik er umenneskelig

Situasjonen er ikke bra, mener advokat Storrvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terror- og massedrapsdømte Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på artikkel tre og åtte i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. EMK artikkel tre sier at ingen må bli utsatt for «tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

- Vi mener hovedpoenget er at det er umenneskelig behandling. Isolasjon og mangel på menneskelig konkakt, og at det ikke er noen signaler om at det skal normaliseres, sier advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.

Han sier det er det samlede trykket i vedtakene som regulerer soningsforholdene som utgjør menneskerettighetsbrudd, ikke innholdet i de enkelte vedtakene.

- Det er en rekke vedtak som til sammen gir et trykk mot ham som vi mener er uakseptabelt. Trykket blir for tungt, sier Storrvik, som mener det er snakk om klare menneskerettighetsbrudd.

Staten er uenig i dette.

- Vi legger til grunn at det ikke er brudd på konvensjonen, og det skal vi gjøre rede for etter hvert, sier Marius Kjelstrup Emberland i Regjeringsadvokaten, statens prosessfullmektig i saken, til Dagbladet.

Vil ha Breivik i retten Storrvik og Emberland deltok i et planleggingsmøte i forkant av rettssaken i Oslo tingrett. Storrvik argumenterte der for at Breivik må få være til stede i retten for å forklare seg. I tillegg ber han om at det oppnevnes sakkyndige til å vurdere klienten.

- Retten må vurdere hvordan isolasjonen har virket på ham, og det mener vi at noen sakkyndige må vurdere.

- Du sa i retten at du har møtt ham, og at det bør retten også gjøre. Hva mente du med det?

- Retten må møte ham for å kunne vurdere om graden av isolasjon er akseptabel på lang sikt. Situasjonen han er i er ikke bra. Han avskjæres fra all menneskelig kontakt. Når jeg møter ham må jeg for eksempel sitte bak en glassvegg. Jeg har klaget på det, og mener det er et overdrevent tiltak.

- Han utsettes for en ekstrem særbehandling med omfattende isolasjon. Utover kontakt med profesjonelle, er moren den eneste han har møtt, i et kort møte rett før hun døde.

Vil ha Rosenqvist i retten Storrvik ønsker også at psyikater Randi Rosenqvist skal møte i retten for å vitne.

- Hun har gjort fortløpende sikkerhetsvurderinger, og har interessante betraktninger om hvordan dette fungerer.

Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene 22. juli 2011, der han drepte 77 mennesker.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!