Behersket optimisme på Børsen

Det var en god, men behersket tone på Oslo Børs tirsdag. Gryende håp om at bunnen er nådd, trakk kjøperne tilbake til markedet.

Noen tror det, men de fleste tør likevel bare håpe at turbulensen i aksjemarkedet nå har gitt seg, og at vi kan si at bunnen er passert. Slik kan vi oppsumnmere denne tirsdagen på Oslo Børs. En del kjøpere våget seg på banen, selv om det ikke var noen helhjertet kjøpsinteresse som preget handelen.

Det var nemlig en nokså blandet dag, med oppgang og nedgang mye på tvers av sektorene. Teknologiaskjene viste en blandet utvikling, med Tandberg sterkt i tet, mens InFocus endte ned.

Oppgang på Oslo Børs parallelt med oppgang på de andre europeiske børsene skjedde i håp om at Wall Street ville fortsette den gode trenden fra de seneste to dagene, og at forrige ukes 'Mad Dow disease' skulle være over.

Stadig flere aktører rykker nå ut med med spådommer om at aksjemarkedet er i ferd med å snu. Blant annet er sjefstrategen i Handelsbanken ute og spår børsoppgang i dagens utgave av Dagens Industri.

Her hjemme mener First Securities at de presenterer kundene for en attraktiv ukeportefølje. I går var investeringsbanken Lehman Brothers ute og spådde europeisk børsoppgang.

Langt fra alle er overbevist om det samme som det amerikanske prognoseselskapet Economic Cycle Research Institute (ECRI), som studerer økonomiske konjunkturer. De anerkjente modellene fra ECRI viser at amerikansk økonomi nå faktisk er inne i en resesjon.

Det beste beviset på at optimismen er på vei tilbake på Oslo Børs, finner vi i stemningsbarometeret Opticom, som steg 8 prosent. Det forfaller opsjoner og futures på store mengder Opticom-aksjer i slutten av april, så regn med ryktemakeri i tiden frem til da. Selskapet har imidlertid sagt at det ikke kommer noen nyheter før i mai/juni, da Intel må avslutte eller fornye sitt engasjement i Opticom-selskapet Thin Film.

Men tirsdag var det først og fremst Tandberg som var i vinden. De som har vært i Hannover på messen CeBit, skal ha blitt overbevist av blant andre Tandbergs forhandlere om at det går meget bra med salget hos Tandberg.

I tillegg har selskapet gitt klare indikasjoner om at det går bra. Med opp til et halvt års ordrebok kan Tandberg se hvordan første halvår utvikler seg.

- Selskapet tar ingen forbehold om hva de skal klare å levere, og de kommer med en forklaring som markedet kjøper. Det er et selskap som har levert de de har lovet over en viss periode nå, og betyr at det får tillitt, sier analysesjef Njål Kind i Moe Securities til Finanskanalen.no (les hele saken her).

ABG Securities var en aggressiv kjøper fra start av tirsdag, trolig på vegne av en utenlandsk investor.

Tandberg-aksjen endte opp 2,2 prosent til 94 kroner. Dermed er aksjen opp 19 prosent fra torsdag forrige uke. Aksjen var handlet helt oppe i 99,5 kroner i løpet av dagen, noe som er det høyeste siden begynnelsen av februar.

Det var stor handel og kursoppgang i Storebrand også. Kursen var opp 4,8 prosent i stor omsetning. Den store omsetningen skyldtes mye en post på 2,55 millioner aksjer krysset av Orkla Enskilda Securities. På nivåer ned mot 50 kroner fremstår Storebrand som et meget attraktivt inevsteringsobjekt, ettersom mange venter at selskapet blir kjøpt opp av en større aktør til en hyggelig premie, i alle fall om kursen blir liggende på nivået under 55 kroner.

Det var vårstemning i skogen også. Skogindeksen steg pent i Sverige, og dro med seg Norske Skog. Selskapet fremstår som et av de mest aggressive på Oslo Børs med betydelige ambisjoner.

I tillegg til et gunstig salg i New Zealand og ditto kjøp i Canada samt muligheter for ytterligere kjøp i Asia, er det trolig lovende prognoser for avispapir og magasinpapir for de neste tre årene som virker positivt inn tirsdag. I tillegg melder Norske Skog at PanAsia Paper vil iverksette produksjonbegrensninger.

A-aksjen steg 4,8 prosent til 131 kroner.

Gårsdagens tankrally i USA ble priset inn i Frontline i går, og aksjen falt etter hvert tilbake i Oslo. Den stoppet på 158,5 kroner, en nedgang på 0,3 prosent.

RCL steg til over 200 kroner igjen i løpet av tirsdagen, men falt etter hvert tilbake til 197 kroner, en oppgang på 1,0 prosent.

InFocus var en av taperne med et fall på hele 4,6 prosent til 145 kroner. Finanskanalen.no skrev i går at InFocus var 'Børsens billigste aksje' dersom du som investor tror på ledelsen, men de seneste tallene for selskapets salg i USA gir liten grunn til akkurat det.

Nera falt 0,3 prosent til 34,9 kroner. Selskapet kan bli rammet av at svenske Ericsson nå strammer kraftig inn livreima. Ericsson har tirsdag offentliggjort en plan for kostnadskutt på hele 20 milliarder svenske kroner.

Eltek sluttet ned 2,4 prosent på 143,5 kroner etter å ha ligget i pluss mesteparten av dagen. En del investorer lettet seg nok for aksjer foran morgendagens presentasjon, der selskapet kan komme med nye indikasjoner på hvordan resultatene blir. Mange i markedet har ikke tro på at selskapet klarer 30-40 prosent vekst i år, og derfor har kursen falt. Skulle dette målet bli gjentatt, er det duket for kursoppgang i morgen.