Behn prøvde å stoppe filmen

Forfatteren Ari Behn fryktet at kokainfilmen han lagde i Las Vegas skulle vises på norske tv-skjermer etter at han ble kjæreste med prinsessen. Han prøvde flere ganger å sikre seg rettighetene til filmen som ga norske tv-seere dopsjokk i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venner og familie av forfatteren raser mot TV2 som de mener opptrer ondsinnet.

Filmen, som første gang ble vist på tv-kanalen Metropol i fjor vinter, viser angivelig Ari Behn sammen med to polske prostituerte i Las Vegas mens det nytes kokain og andre rusmidler. Behn legger ikke skjul på at dette er en del av dagliglivet i byen.

- Nå skal vi ned for å røyke pot (marihuana) med noen unge «brats» og to polske kjerringer, sier Behn med et sløvt blikk inn i kamera.

Noen minutter seinere filmer han at en av de polske jentene sniffer kokain fra bordet. Ved siden av ligger fire andre striper klar til bruk. Behn har selv redigert innslaget og kommer med følgende kommentar:

- Hvis noen bryter ut og sier at dette ikke er riktig, at det er feil, så raser alt.

Noen uker seinere skriver forfatteren følgende i Aftenposten:

«Jeg har vært i Las Vegas før. Den gangen lot jeg meg forhekse av byens underlige rikdom, dens overflatiske skjønnhet og grimete prakt som lokker til seg mennesker fra alle sosiale lag og verdenshjørner. Jeg var en av dem og reiste hjem igjen etter å ha veltet meg i pengespill og rusmidler.»

Bekymring

Dagbladet kjenner til at Ari Behn flere ganger den siste tida skal ha uttrykt bekymring for at dopfilmen fra Las Vegas skulle bli vist på nytt etter at han var blitt kjæreste med prinsesse Märtha Louise. I går prøvde Behn å få kontakt med ansvarlig redaktør i Metropol TV, Jan Erik Pedersen. Etter det Dagbladet erfarer hadde forfatteren fått nyss om at TV2 ønsket å vise filmen.

Dessverre for Behn var Pedersen bortreist, og filmen med Behn ble vist på underholdningsnyhetene på TV2.

Dagbladet kjenner til at Behn også skal ha rådført seg med produksjonsselskapet som han jobbet for, MTV/Juritzen, om hvem som hadde rettighetene til filmen. På et tidligere tidspunkt, før han ble sammen med Märtha Louise, skal forfatteren også ha sørget for at å få kontroll med råtapen.

- Jeg mener å huske at Ari var i kontakt med oss og lurte på hvem som hadde rettighetene til filmen. Dette var vel for noen uker siden. Han var vel redd for at filmen skulle bli misbrukt, og det har han også fått rett i, sier redaksjonssjef i MTV, Lars Christian Andersen, til Dagbladet.

Reagerer sterkt

Ari Behn selv, hans nærmeste venner og familie reagerer sterkt på at filmen blir trukket fram på nytt og satt i sammenheng med hans forhold til prinsessen.

- Dette er bilder jeg selv har tatt i forbindelse med en tv-reportasje som tidligere er vist på norsk fjernsyn. Det er ment som et arbeid for å portrettere Las Vegas' skjulte liv - i grenseland mellom fiksjon og virkelighet. Mitt privatliv ønsker jeg ikke å kommentere, kommenterer Ari Behn i en skriftlig kommentar til TV2.

Fotograf Per Heimly, som er blant forfatterens aller nærmeste venner, mener TV2 har ødelagt Behns fiktive dokumentarfilm. Han mener det kan være grunn til å undersøke om TV2s framstilling av filmen er lovlig etter åndsverkloven.

- Dette er Ari Behns åndsverk. Det er han som har laget filmen, og det er han som har filmet. Dette er en fiksjon som Ari Behn har gjort. Virkemidlene er sterke, men slik jeg ser det er det her snakk om kunstnerisk frihet, sier Heimly til Dagbladet.

Han reagerer mot TV2s redigering av filmen som han beskriver som spekulativ.

- TV2 har tatt en fiksjonsfilm ut av sammenhengen. Dette er utrolig spekulativt. Jeg oppfatter dette som et forsøk på å sverte Ari, sier Per Heimly.

Han mener filmen gir et helt feil bildet av den gode kameraten.

- Alltid uredd

Også Aris mor, Marianne Solberg Behn, er opprørt over TV2. Aris mor, som også er en god venninne av prinsesse Märtha Louise, mener at det er Aris researcharbeid som kunstner som bringer ham opp i slike situasjoner som ble vist på TV.

- Ari har alltid vært uredd. Som forfatter ønsker han å skildre livets mange aspekter. Og han reiser over store deler av verden, og har i den forbindelsen støtt på mange mennesker av forskjellig støpninger, sier Marianne Solberg Behn.