Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Behold bilen lenger

Din største kostnad som bileier er verditapet. Men du kan selv redusere det kraftig ved å kjøpe smart - og selge enda lurere. Tar du de riktige beslutningene, er det tusenvis av kroner å spare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk som kjøper seg ny bil, taper mest. Det er i bilens aller første leveår tapet er størst. De fleste bilene faller i verdi med en fjerdedel i det øyeblikket du kjører ut av salgslokalet.

En VW Golf som i dag koster 180000 kroner, er 45000 mindre verdt etter et års bruk.

Smart kjøp

Utnytt de forfengelige som vil skifte bil ofte. Men sjekk nøye hvorfor bilen skal selges. Unngå særlig biler som er benyttet til utleie eller hjemmesykepleien i de store byene.

Dette er biler som bare er brukt til kjør-og-stopp, og motoren blir knapt varm om vinteren. Sjekk derfor ettårsbilene nøye. Se ikke bare på lakken og setene, men få bilen vurdert på en av testestasjonene til KNA, MA eller NAF. Det koster så lite og gir så mye.

Mest lønnsomt er det å beholde bilen. En ny VW Golf kostet for ti år siden 130000 kroner. Bruktprisen på den samme bilen i dag er 60000 kroner. Bilens verdi er redusert med 60 prosent, eller i gjennomsnitt med seks prosent i året. Men det første året hadde eieren et tap på rundt 30000 kroner, og deretter ble det ca. 3000 kroner i tap i året. Tallene varierer fra modell til modell.

Kjøp hos den rette

Skal du kjøpe deg bruktbil, velg en forhandler som gir garanti - helst en anerkjent forhandler. Selv om prisene kan være noe høyere, kjøper du deg ofte mindre problemer. Kjøper du brukt bil privat, er prisene lavere, men reklamasjonsmulighetene er minimale.

De dyreste brukte Fordene finner du hos Ford-forhandlerne, og de dyreste Renaultene finner du hos forhandlere av Renault. Billigst Honda vil du finne hos Nissan-forhandlerne, mens billigst Nissan står hos Honda-forhandlere.

Men det største utvalget av brukte Toyotaer finner du hos Toyota-forhandlerne. De kan Toyota, og gir best garanti på egne biler. Skal du kjøpe mye brukt for pengene, får du mest bil ved å velge fremmed merke.

Vår og høst er de store bruktbilperiodene. Kjøp derfor utenfor høysesong. Da er utvalget størst og markedet kjøpers.

Det er rabatter på brukte biler. Den såkalte «på-ruta-prisen» er en «utropspris» som danner grunnlaget for prisforhandlinger. Men det gjelder bare dyrere bruktbiler og det man kaller ukurante biler. Billigere bruktbiler (det vil si alt under 100000 kroner) er mangelvare og gir sjelden muligheter for store prisavslag.

Selg bilen smart

Selg ikke bilen din til den første som kontakter deg om du annonserer den til salgs. Nylig ble en Ford Fiesta annonsert i avisa. De fire første som ringte om morgenen, var oppkjøpere som ville «lure» selgeren med et skambud. De fristet med kontant betaling - den første av dem sto på døra hans allerede etter en time og bød 40000 kroner han hadde med seg. Selgeren takket nei. Seinere på dagen solgte han bilen for 62000 kroner, som var rett pris.

Annonser bilen èn gang uten å antyde pris. Noter interesserte kjøpere og pristilbud, men selg ikke. Annonser så bilen seinere, når du vet mer om interesse og prisnivå.

Har du 100000 kroner til en brukt bil, bruk 90000 av dem - og sett av 10000 til eventuelle reparasjoner. Bruktbilkjøp kan medføre kostnader.