- Behold taxfree

To av tre KrF-velgere sier nei til å oppheve taxfree-salget av alkohol. Over halvparten av dem går mot å redusere antall vinmonopolutsalg. Og det er flere KrF-ere som er mot klistremerker med advarsel om helseskade på vinflasker enn som er for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En holdningsundersøkelse MMI har utført for Dagbladet, viser at 66 prosent av KrFs velgere er helt eller delvis uenig i å oppheve taxfreesalget på ferjer og fly.

Det er oppsiktsvekkende høye tall med tanke på at partiets finanspolitiske talsmann Lars Gunnar Lie nylig flagget partiprogrammets standpunkt om å oppheve salget. MMI-målingen viser at liberale vinder er i ferd med å få overtaket på mørkemenn og pietister i KrF. Partiets sympatisører nærmer seg folkeflertallet i stadig flere spørsmål.

Ikke overrasket

Statsminister Kjell Magne Bondevik er ikke overrasket over sine velgeres holdninger. Men han presiserer at KrFs alkoholpolitikk ikke er begrunnet ut fra mørkemannssyn, men ut fra at alkohol er et stort sosialt problem.

- Det er flere som er for taxfreesalg enn jeg ville trodd på forhånd. Det skyldes trolig at KrF har fått en betydelig utvidelse av velgergrunnlaget. Da må vi regne med en større spredning i slike spørsmål. I alkoholspørsmål har KrF hatt tradisjon for å innta mindretallets standpunkt. Jo flere velgere vi får, jo nærmere flertallets standpunkt kommer vi, sier Bondevik. - Den klare motstanden mot å oppheve taxfreesalget er vel også et utslag av at det er en populær ordning. I denne saken står KrF nokså alene, så det vil trolig ikke være flertall for å oppheve ordningen.
- Men målingen sier likevel noe om holdningene til disse tingene på grunnplanet?

- Ja. Men det betyr ikke at vi forkaster partiprogrammets formulering av den grunn, understreker Bondevik.

Vinmonopol

At et flertall går mot å redusere antall vinmonopolutsalg, er ikke i strid med partiprogrammet. KrF har ment at antall polutsalg bør være som i dag, men har tatt til etterretning at stortingsflertallet har gått inn for noe annet.

Av alle spurte er 83 prosent uenig i at taxfreesalget skal oppheves, 85 prosent er mot færre polutsalg og 71 prosent ser ingen vits i etiketter med advarsler på vinflaskene.
Kjell Magne Bondevik