FORTSATT ØLMONOPOL:  Innbyggerne i Fauske stemte for å beholde ett av landets tre siste ølmonopol. Illustrasjonsfoto:Kirsten Buzzi, Dagbladet.
FORTSATT ØLMONOPOL: Innbyggerne i Fauske stemte for å beholde ett av landets tre siste ølmonopol. Illustrasjonsfoto:Kirsten Buzzi, Dagbladet.Vis mer

Beholder ølmonopol - vraker ordfører

Valgthriller i Fauske sikrer ett av landets tre ølutsalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av nattas tetteste valgthrillere kom i Fauske kommune - ikke om ordførermakt, men om ølmonopol.

Opptellingen i ølstemmingen viser 16 stemmers overvekt for fortsatt ølmonopol i Nordland-kommunen - 1.608 mot 1.592.

Dermed blir Liv Edvardsens tradisjonsrike ølutsalg hårfin valgvinner i Fauske, med fortsatt enerett til å selge øl med tre store dagligvarebutikker innenfor 300 meter avstand.

Den forrige folkeavstemmingen om ølsalg i Fauske, ga et klarere ja til monopol enn denne gangen: 2.647 stemmer mot 2.010.

Det er bare to kommuner i hele landet i tillegg til Fauske som har ølmonopol: Vefsn i Nordland og Førde i Sogn og Fjordane.

Vraket ølmonopol-parti Paradoksalt nok ser det ut til at «regjerende» parti Høyre, som har stemt for ølmonopol hele perioden, mister ordføreren. Odd Henriksen har vært eneste borgerlige ordfører i Fauske i nyere tid.

Ronny Borge er Høyres ordførerkandidat ved dette valget, men det ser ut som Arbeiderpartiet og Siv Anita Johnsen Brekke rykker inn på ordførerkontoret i Fauske.

Ap har hatt gått fram 5,6 prosentpoeng til 34,1 prosent.