Beholder roen

Russlands mer enn ti millioner muslimer er ikke så hardt rammet av lynet som har tent den muslimske verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Ingen setter ambassader i brann. Ingen hiver stein på folk bare fordi de har talefeil og snakker dansk. Russlands mer enn ti millioner muslimer har forholdt seg helt rolige etter at tegningene av profeten har satt store deler av den muslimske verden i brann. Ifølge lokalradioen sa det danske konsulatet i går at det ikke fryktet demonstrasjoner. Og langt mindre brannstiftelser. Hva gjør Russlands muslimer forskjellig fra mange andre lands muslimer?

MANGE TING. For det første er de fleste av dem født inn i et sekularisert samfunn. Mange har en utdannelse som gjør at det å fylkes rundt det vi oppfatter som middelalderske paroler utenkelig, ja, rett ut sagt umoderne. Likevel er det russiske samfunnet en skjør konstruksjon som ikke er bekvem med modernitetens gjennombrudd. Familiestrukturen er ofte autoritær, ikke minst i muslimske familier, men ting som tvangsgifte og arrangerte ekteskap forekommer knapt i det sentrale Russland. Selv om det er på vei tilbake i rikets problematiske ytterkanter, som i Nord-Kaukasus, med republikkene Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan. Men her bor likevel et lite mindretall av Russlands muslimer. De fleste er assimilert i samfunnet, har sine jobber, og sliter for det daglige brød.

MEN TIL TROSS for at Russland skiller seg fra andre europeiske land med en stor muslimsk befolkning ved å være mye bedre assimilert, så er det en annen grunn til at de muslimene ikke har stiftet brann og kastet steiner. Det russiske storsamfunnet ville rett og slett ikke tolerert slike handlinger. Russland er styrt av også andre mekanismer enn land som Frankrike og Storbritannia, med en stor muslimsk befolkning. Det er blant annet styrt av at et stort flertall av Russlands muslimer skjønner at å gå ut i gatene å lage bråk, først og fremst vil ramme dem selv. Så lenge de holder fred, så får de stort sett være i fred, de har en lang historie vist, for her er det ikke 1. og 2. generasjons innvandrere som utgjør den muslimske befolkningen.

DET ER EN vestlig selvsentrisme som gjør at Frankrike i vestlige medier framstilles som det europeiske landet med størst muslimsk befolkning. Frankrike har to millioner muslimer, mens Russland har mer enn ti. Historisk sett har Russlands muslimer levd i fred med resten av samfunnet. Religionskrig var noe Stalin og kommunistene førte mot alle religioner. Men bortsett fra pogromer mot jødene, har de forskjellige religionene levd i fred med hverandre.

I GÅAVSTAND fra der jeg bor ligger en av Europas største moskeer, og speiler en kuppel av blå mosaikk mot en is-blå februar-himmel. I gåavstand i den andre retningen ligger Europas nest største synagoge. Og like ved ligger en armensk kirke, en katolsk kirke, en luthersk kirke, og jammen er det ikke også en svensk og en finsk kirke, og selvsagt flere ortodokse. Det forteller en historie om religiøs romslighet, selv i et autoritært samfunn som det russiske. Bare Kirken - den norske - mangler. Og det er kanskje ikke så rart. For i disse trakter er skriftlærde opptatt av mer enn homofili.