Beholder roen

Russlands mer enn ti millioner muslimer er ikke så hardt rammet av lynet som har tent den muslimske verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Ingen setter ambassader i brann. Ingen hiver stein på folk bare fordi de har talefeil og snakker dansk. Russlands mer enn ti millioner muslimer har forholdt seg helt rolige etter at tegningene av profeten har satt store deler av den muslimske verden i brann. Ifølge lokalradioen sa det danske konsulatet i går at det ikke fryktet demonstrasjoner. Og langt mindre brannstiftelser. Hva gjør Russlands muslimer forskjellig fra mange andre lands muslimer?

MANGE TING. For det første er de fleste av dem født inn i et sekularisert samfunn. Mange har en utdannelse som gjør at det å fylkes rundt det vi oppfatter som middelalderske paroler utenkelig, ja, rett ut sagt umoderne. Likevel er det russiske samfunnet en skjør konstruksjon som ikke er bekvem med modernitetens gjennombrudd. Familiestrukturen er ofte autoritær, ikke minst i muslimske familier, men ting som tvangsgifte og arrangerte ekteskap forekommer knapt i det sentrale Russland. Selv om det er på vei tilbake i rikets problematiske ytterkanter, som i Nord-Kaukasus, med republikkene Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan. Men her bor likevel et lite mindretall av Russlands muslimer. De fleste er assimilert i samfunnet, har sine jobber, og sliter for det daglige brød.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer