Beholdere med livsfarlig koppervirus funnet i USA

Myndighetene i USA forsøker å finne ut hvordan beholdere med koppervirus endte opp på et lager i et gammelt laboratorium utenfor hovedstaden Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glassbeholderne ble funnet i en pappeske da laboratoriet i delstaten Maryland skulle ryddes. Virusprøvene stammer fra 1950-tallet, opplyste den amerikanske smittevernmyndigheten CDC tirsdag.

Laboratoriet tilhører en forskningsinstitusjon som er underlagt USAs helsedepartement. Beholderne ble flyttet til et spesiallaboratorium med svært strenge sikkerhetstiltak ved CDCs hovedkvarter i Atlanta etter at de ble funnet 1. juli.

I henhold til internasjonale avtaler er det kun tillatt å oppbevare koppervirus to steder i verden: Ved CDC-hovedkvarteret og på et statlig forskningssenter i Novosibirsk i Russland. Den svært smittsomme sykdommen kopper kostet flere hundre millioner mennesker livet på 1900-tallet, men ble utryddet i 1977 som følge av omfattende vaksinering.

CDC har tidligere uttrykt bekymring for at koppervirus kan bli brukt som biologisk våpen av terrorister. Virusprøvene fra laboratoriet i Maryland skal undersøkes for å finne ut om virusene er levedyktige, noe som er ventet å ta et par uker. Deretter vil de bli destruert.

(NTB)