- Beholdt inntektene, fakturerte utgiftene

Astronomiforeningen beskylder Knut Jørgen Røed Ødegaard for pengerot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk Astronomisk Selskap (NAS) beskylder kjendisastronomen for pengerot og for å ha kjørt et sololøp uten dekning fra styret i forbindelse med to arrangementer.

Styret i foreningen hevder i siste utgave av bladet Astronomi at Knut Jørgen Røed Ødegaard har beholdt inntekter, rotet med fakturaer, operert på egenhånd uten støtte fra styret og truet styret med å lekke interne styredokumenter til media.

Får skylda for underskudd

Bakgrunnen for uenighetene er to prosjekter under Solformørkelsesdagene 2008, som gikk av stabelen i august. Prosjektene, en flytur og et arrangement i Frognerparken, ble planlagt og gjennomført av Røed Ødegaard, og gikk med dundrende underskudd.

Ifølge styret ble de gjennomført i strid med styrevedtak om at aktiviteter skal være garantert å gå i balanse før de settes i gang, og uten at styret ble tilstrekkelig informert om status og økonomi underveis. Knut Jørgen Røed Ødegaard skal blant annet ha opprettet en konto på 460 000 kroner for å chartre et passasjerfly fra SAS som skulle følge måneskyggen under formørkelsen, uten at styret var klar over det. Kassereren grep inn og fjernet kontoen og informerte styret.

Konflikten omkring arrangementene ble så stor at Røed Ødegaard valgte å trekke seg som styreleder 26. august.

Ifølge styremedlem Trond Erik Hillestad viser de foreløpige regnskapstallene et underskudd på rundt 450 000 og inntekter på rundt 80 000. NAS gir Knut Jørgen Røed Ødegaard skylda.

- Sitter på inntekter

 SOLBRILLESALGET SVIKTET: Noe av årsaken til underskuddet fra Solformørkelsesdagene 2008 er at inntektene fra salg av solbriller sviktet. Astronomiforeningen hevder Knut Jørgen Røed Ødegaard ikke skulle kalkulert med disse inntektene. Foto: SCANPIX
SOLBRILLESALGET SVIKTET: Noe av årsaken til underskuddet fra Solformørkelsesdagene 2008 er at inntektene fra salg av solbriller sviktet. Astronomiforeningen hevder Knut Jørgen Røed Ødegaard ikke skulle kalkulert med disse inntektene. Foto: SCANPIX Vis mer

Styret skriver i sin redegjørelse at Røed Ødegaard fortsatt sitter på overskuddet fra flyturen, som ble innbetalt på hans private konto, og at han ikke har redegjort for 90 000 kroner som var forespeilet for salg av solformørkelsesbriller i Frognerparken. Videre stusser de på en rekke fakturaer han har lagt fram.

- I september la han fram et stort antall regninger. Vi var ikke sikre på at de var riktige, selv om de for han kanskje var helt åpenbare. Regningene var stilet til ulike mottakere, noen til ham direkte, sier styremedlem Trond Erik Hillestad til Dagbladet.no.

Noen av fakturaene har NAS sendt tilbake til Røed Ødegaard.

- Knut Jørgen har fått noe oversendt. Hvis han skal sitte på inntektene, er det naturlig at han får regningene. Men dette er ikke avklart. Vi har prøvd å få han i tale, men det er litt vanskelig, sier Hillestad.

Han vil ikke kommentere om han tror kjendisastronomen har forårsaket pengerotet med overlegg.

- Truet med media

Ifølge Hillestad mente Røed Ødegaard at underskuddet etter arrangementene burde dekkes av NAS´oppsparte midler. Men NAS valgte å vente med å betale fakturane til de hadde fått rådført seg med fagfolk innen økonomi og regnskap. De varslet kreditorene om dette, da fristen for å betale regningene var i ferd med å løpe ut.

Da skal Knut Jørgen Røed Ødegaard ha truet med å lekke interne, taushetsbelagte styredokumenter til media. Forskning.no og Dagbladet intervjuet Røed Ødegaard om pengekrangelen 16. og 17. oktober.

- Beholdt inntektene, fakturerte utgiftene

Hillestad mener påstandene hans i media er villedende, og at astronomen bevisst har valgt ut enkelthendelser og tatt setninger ut av sin sammenheng for å fremme sitt syn og henge ut astronomiforeningen.

- Vi er ikke enige i framleggelsen av saken. Han gikk utover sitt mandat. Han kan argumentere så mye han vil på andre måter, men han skulle ha dekning for alle utgiftene før han satte i gang arrangementene, sier Hillestad.

- Har sabotert

Knut Jørgen Røed Ødegaard sa til media i oktober at han følte at foreningen hadde sabotert, motarbeidet og ødelagt for ham, og at han hadde lagt ned stor frivillig innsats rundt arrangementene. Han fortalte videre at han har lagt fram budsjett og at estimatet på utgiftene bare sprakk litt, det var hovedsakelig inntektene som sviktet. Han hevder det ble fattet vedtak om at kassereren skulle betale regninger etter hvert som de kom inn. I en kort kommentar til Dagbladet i dag sier Røed Ødegaard:

- Kassereren påfører nå foreningen enorme utgifter ved å sabotere et lovlig fattet styrevedtak, ved å ikke betale fakturaene og ved å sabotere de inntektene som kommer.

Røed Ødegaard sier at han vil kommentere saken videre på mandag.

Trond Erik Hillestad vil ikke kommentere om han mener Røed Ødegaard har gjort seg skyldig i økonomisk mislighold.

- Jeg tror alle har villet det beste. Det er ikke noen helt eller skurk her, sier han til Dagbladet.

.